Foto: F64
Armijas ārsti secinājuši, ka insultam, ko piedzīvojis nu jau atvaļinātais Latvijas armijas ūdenslīdējs Jurijs Timofejevs, nav nekādas saistības ar dienestu. Šāds mediķu atzinums liedz viņam saņemt kompensācijas, kas pienākas tiem, kuri traumas vai slimības guvuši dienesta laikā, svētdien vēsta raidījums "Nekā personīga".

Armijā Timofejevu regulāri pārbaudījuši mediķi, tāpat viņš izgājis dažādas sarežģītas ekspertīzes, mācoties Francijā. Līdz tam ne ārvalstu, ne vietējie ārsti nekādas veselības problēmas nebija atklājuši.

Insults ūdenslīdēju piemeklēja 2015. gadā. Raidījums vēsta, ka karavīru veselības problēmas, traumas, nāves gadījumus izskata nevis ierindas mediķi, bet speciāli tam izveidota Centrālās medicīniskās ekspertīzes komisija.

Komisija, izpētot Timofejeva gadījumu, secinājusi, ka insulta iemesls nav piedzīvotās slodzes 20 gadu ilgajā dienestā. Nelaimē vainojams iedzimts pārāk mazs asinsvads galvā, kur bija izveidojies trombs.

Šis atzinums nozīmē, ka Timofejevs nesaņems nekādas kompensācijas, kas pienākas karavīriem, kuri traumas vai slimības ieguvuši pildot dienestu. Tā pat arī nepienākas vienreizējais pabalsts – 14 līdz 70 tūkstoš eiro apmērā, ja viņam pēc slimības piešķirs kādu no invaliditātes grupām.

''Jautrākais ir tas, ka Aizsardzības ministrija pasaka to, ka manā slimībā ir vainīgi mans tētis ar māti. Ka dienests bruņotajos spēkos ir maksimāli veselīgs, ka tas tikai attīsta cilvēkus, tikai dod klāt veselību,'' raidījumam stāstījis ūdenslīdējs, ''attieksme tāda, ka es nebūtu ne dienējis, ne ko. Tā kā tāds svešinieks, kurš varbūt pat tā kā slikts cilvēks, kurš mēģina no valsts kaut ko izspiest. Sagriezt kāju un teikt, ka mani ievainojuši Afganistānā. Nu gandrīz kaut kas tāds''.

Timofejevs noskaidrojis, ka armijas Centrālās medicīniskās ekspertīzes komisija nav prasījusi atzinumu no ārstiem, kuri Latvijā vienīgie pārzina ūdenslīdēju darbu un specifiskās saslimšanas. Vadījušies tikai no savas pieredzes un formāliem kritērijiem. Nav arī vērtējuši Timofejeva izietās ekspertīzes citās slimnīcās. Viņu pārbaude konstatējusi to, ka slimība nav radusies uzreiz pēc vingrinājuma, tāpēc tā nav saistāma ar dienestu, vēsta "Nekā personīga" .

''Ja cilvēkam ir iedzimta ne slimība, bet anatomiska variācija bez kuras esamības šī slimība viņam nebūtu veidojusies. Vienalga – vai viņš būtu ūdenslīdējs, vai nē. Un šajā gadījumā ko neatrada komisija? Neatrada saistību ar profesionālo pienākumu pildīšanu – niršanu un šo saslimšanas epizodi,'' raidījumam skaidrojis Centrālās medicīniskās ekspertīzes komisijas vadītājs, majors Sandis Stepiņš.

Timofejevs gan negrasās samierināties ar formālām mediķu atbildēm un sola tiesāties. Viņš uzsvēris, ka svarīgāk esot nevis iegūt pabalstus, bet pierādīt taisnību, jo līdzīgi var notikt arī ar citiem karavīriem, par kuru traumām vai slimībām armija secinās, ka tās iegūtas nevis pastiprinātās slodzes, bet citu iemeslu dēļ, vēsta "Nekā personīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!