Foto: Aizsardzības ministrija
Valsts robežsardze turpina nepamatoti piemērot disciplinārsodus darbiniekiem, graujot robežsardzes reputāciju, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības (LIDA) pārstāvji.

Saskaņā ar arodbiedrībā sniegto informāciju Administratīvā rajona tiesa Rēzeknē ceturtdien apmierināja LIDA pieteikumu, kas iesniegts arodbiedrības biedra vārdā par Valsts robežsardzes (VRS) šā gada 6. janvāra lēmuma atcelšanu.

"Ar šo lēmumu Valsts robežsardze bija nepamatoti piemērojusi disciplinārsodu – piezīmi – par to, ka amatpersona konkrētā situācijā nebija uzsākusi administratīvo lietvedību, jo atzina, ka pārkāpums ir maznozīmīgs," norādīja arodbiedrībā.

Tiesa konstatējusi, ka saskaņā ar likumu pārkāpums bija maznozīmīgs, turklāt liecinieka (tiešā priekšnieka) izteiktais viedoklis, ka pieteicējs slēpis prettiesisko darbību, uzskatāms par pieņēmumu, kam nav pierādījumu. Līdz ar to secināms, ka VRS lēmumā minētais pārkāpums vērtējams kā neatbilstošs patiesībai.

Tiesas ieskatā, pieteicējs nav pieļāvis disciplināru pārkāpumu, līdz ar to disciplināratbildības saukts nepamatoti. "Pretējā gadījumā, jebkuru robežsardzes amatpersonu, kura konstatējot administratīvā pārkāpuma pazīmes, pārkāpumu atzīst par maznozīmīgu, būtu jāsauc pie disciplināratbildības, kas ir pretrunā ar administratīvo pārkāpumu likumdošanas uzdevumu – aizsargāt Latvijas iedzīvotāju sociāli ekonomiskās, politiskās un personiskās tiesības," skaidro LIDA.

Turklāt nav pieļaujama situācija, kad robežsardzes amatpersonu darbība vērsta tikai uz robežšķērsotāju sodīšanu, jo viens no robežsardzes amatpersonu funkcionālajiem pienākumiem ir likumpārkāpumu novēršana.

Lietā no Valsts robežsardzes budžeta līdzekļiem piedzenama valsts nodeva 28,46 eiro apmērā, informē arodbiedrībā.

LIDA arī atgādināja, ka iepriekš aicināja Valsts robežsardzes un tās struktūrvienību vadību pievērs uzmanību robežsardzes darbinieku izglītošanai, lai samazinātu disciplīnas pārkāpumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!