Foto: LETA

Finanšu ministrijas (FM) virzītā nodokļu reforma radījusi domstarpības starp Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību, kas paudusi atbalstu Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanai, un Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrību (LVSADA), kas pretēji LABS aicina valdību saglabāt IIN 23% apmērā un ienākumus daļēji novirzīt veselības aprūpei, trešdien vēstī laikraksts "Latvijas Avīze".

LVSADA savas bažas paudusi Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) adresētā vēstulē, kurā norāda, ka nodokļu reforma joprojām nepiedāvā veselības nozarei nepieciešamo finansējuma avotu. Mediķu arodbiedrība iesaka valdībai nesamazināt IIN no 23 līdz 20%. Mediķu ieskatā IIN atstājams pašreizējā apmērā, bet 3%, ko reforma paredzējusi "nogriezt", novirzīt kā veselības apdrošināšanas maksājumu.

Nākamajā dienā pēc mediķu vēstules nosūtīšanas LBAS priekšsēdētājs Egils Baldzēns izplatījis viedokli, kurā pauž stingru atbalstu FM piedāvātajai nodokļu reformai. Mediķi bijuši neizpratnē par Baldzēna rīcību un satraukušies, ka arodbiedrību jumtorganizācija necenšas aizstāvēt mediķu vajadzības, pieprasot no Baldzēna skaidrojumu.

Otrdien, 2, maijā, aiz slēgtām durvīm notikusi LBAS ārkārtas valdes sēde, kur diskusijas brīžiem gājušas augstos toņos, raksta laikraksts. Pēc sēdes gan LVSADA vadītājs Valdis Keris, gan Baldzēns demonstratīvi spieduši viens otram roku un stāstījuši, ka esot izdevies vienoties par kopīgu arodbiedrību pozīciju nodokļu reformas jautājumā, raksta "Latvijas Avīze".

Abas arodbiedrības esot vienojušās, ka reformu projektā jāparedz valsts finansējuma pieaugums veselības aprūpei tādā apjomā, lai 2020. gadā valsts finansējums veselības aprūpei sasniegtu vismaz 4% no IKP, kā arī jāīsteno pedagogu algu paaugstināšanas grafiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!