Foto: DELFI

Piektdien visā Latvijā notiekošais izglītības darbinieku streiks "varētu neko nemainīt", intervijā "Rietumu radio" sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) Liepājas starpnovadu arodorganizācijas priekšsēdētāja Indra Mokorenko.

"Skolotāji ir piketējuši neskaitāmas reizes, arī ielu gājieni ir organizēti, bet tas nekādu rezultātu nav devis. Mūs neuzklausa, un nav teikts, ka arī šajā streikā uzklausīs tā, kā mums to gribētos," sacīja Mokorenko.

Viņa stāsta, ka patlaban pedagogi izvirza prasības veikt izmaiņas atalgojuma noteikšanas kārtībā, kas ir "iestrēdzis ministrijā". Par reformām mācību programmu saturā netiek runāts, tomēr arī to būtu iespējams uzlabot.

"Atsevišķos gadījumos mūsu izglītības sistēma ir pārāk gudra, un mēs no bērniem gribam vairāk, nekā no viņiem attiecīgajā vecumā varētu gribēt," sacīja Mokorenko. Piemēram, latviešu valodā vidusskolā tiek atkārtots pamatskolā apgūtais, līdz ar to pastāv iespēja pārkārtot mācību programmu, atslogojot pamatskolas skolēnus.

Kā ziņots, LIZDA pieteiktajā streikā piedalīsies 24 546 izglītības un zinātnes darbinieki. Streikā piedalīsies gan vispārizglītojošās skolas, gan pirmsskolas izglītības iestādes, gan sporta skolas, gan internātskolas, gan arī augstskolas un zinātnes iestādes.

LIZDA izvirzīs divas prasības. Pirmkārt, novirzīt rezervētos deviņus miljonus eiro jau esošo noteikumu pilnveidei, lai uzlabotu darba samaksas nosacījumus visiem nozarē strādājošajiem, īpaši uzsverot pirmsskolas, mazo skolu, atbalsta personāla stāvokļa uzlabošanas nepieciešamību, kā arī pilnveidot pedagogu darba samaksas jauno modeli, ņemot vērā LIZDA priekšlikumus. Otrkārt, arodbiedrība prasīs nodrošināt finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!