Foto: LETA

Iekšlietu struktūru arodbiedrības ir tikai daļēji apmierinātas ar Iekšlietu ministrijas (IeM) lēmumu lūgt Ministru kabinetam (MK) piešķirt 22 miljonus eiro darbinieku neapmaksātā laika kompensācijām, jo paredzētajā apjomā vēl arvien nav iekļauts viss darba periods un citas ar darba laiku saistītas lietas, žurnālistiem sacīja arodbiedrību pārstāvji.

"Arodbiedrības uzskata, ka darba laika organizācija būtu jāsakārto atbilstoši Darba likumam un tiesas spriedums ir noteicis, ka taisnība vienmēr bijusi arodbiedrību pusē," sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns. Viņš norādīja, ka cer uz to, ka minētie 22 miljoni eiro tiks meklēti citos resursos, nevis IeM iekšējos, jo summa ir pārāk liela, lai to kompensētu bez sekām.

Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības prezidents Agris Sūna sacīja, ka tiesas spriedums nozīmējot tikai vienu - darba devējam jāapmaksā viss periods, ko darbinieks atrodas darbā - respektīvi, arī maiņu pieņemšana un nodošana, kas arī nav ticis ierēķināts minētajos 22 miljonos eiro. "Par to vēl arī būs strīds. Tāpat atvaļinājuma pabalsti, nodokļi. Ministrija kategoriski nesaprot vai nevēlas saprast un to ierēķināt," sacīja Sūna. Viņš arī pieļauj, ka varētu turpināties tiesāšanās, norādot "ja cilvēki ir apzagti, tad es uzskatu, ka cilvēki savu prasīs".

"Kādēļ mums kaut kas ir jāuzdāvina valstij - jāiekļauj aprēķinā arī slimības lapas, pabalsti," pauda Sūna.

Savukārt Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības (LIDA) valdes priekšsēdētājs Armands Augustāns uzsvēra, ka ministrijas piedāvātais risinājums ir labs, bet tajā vēl arvien nav iekļautas, piemēram, darbinieku slimības lapu kompensēšana. Ja valdība atteiksies izmaksāt minētās kompensācijas, tad LIDA aicinās darbiniekus tāpat prasīt kompensācijas, pamatojoties uz to, ka "par pagātni ir jāsamaksā" un vērsties tiesā individuāli.

VUDG amatpersonu un darbinieku LAKRS arodorganizācijas priekšsēdētājs Aleksandrs Gulbis sacīja, ka ugunsdzēsēji noteikti neatbalstītu pāreju uz 12 stundu maiņu, kas ir piedāvāts kā viens no variantiem kā turpmāk organizēt darbu. Viņš norādīja, ka tas apgrūtinātu procesu, maiņas būtu jānodod biežāk, laiks iekavētos un arī daudz maiņas notiktu izbraukuma laikā, veidojoties pārstrādātām stundām. Tas arī apgrūtinot iespēju ugunsdzēsējiem strādāt papildu darbos, bez kā pie esošā atalgojuma nevarot iztikt.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka IeM valdībā prasīs 22 miljonus eiro, lai kompensētu aptuveni 5000 iekšlietu struktūru darbinieku - Valsts policijā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, kā arī Valsts robežsardzē un Ieslodzījumu vietu pārvaldē (IeVP) strādājošo - neapmaksātās darba stundas, žurnālistiem trešdien pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis ("Vienotība").

Darba stundas līdz šim nav apmaksātas par laiku, ko darbinieki pavadījuši darbā, bet kas nav ieskaitīts kopējā darba apjomā, piemēram, pusdienu pārtraukumi, kuru laikā ugunsdzēsēji nav varējuši pamest savus dežūras posteņus.

Teju pusi no minētās summas - deviņus miljonus eiro - paredzēts prasīt Tieslietu ministrijas (TM) pakļautībā esošās IeVP darbinieku neapmaksāto darba stundu apmaksai, pastāstīja Kozlovska padomniece Daiga Holma.

Trešdien notika sanāksme, kuras laikā IeM un iekšlietu dienestu vadība ar arodbiedrību pārstāvjiem izvērtēja 2016.gada 16.jūnija Augstākās tiesas sprieduma par iekšlietu dienestu un TM IeVP dienesta laika organizāciju un no tā izrietošo iespējamo kompensāciju prasījumu apjomu un izmaksu jautājumu. Tiesas spriedums, ar kuru tika noteikts, ka darba laikā paredzētie pārtraukumi jāieskaita personu dienesta pienākumu izpildes laikā, ja tām noteikts aizliegums atstāt dienesta pienākumu izpildes vietu dežūras un dežūras pārtraukumu laikā, skar VUGD, Valsts robežsardzi, VP un IeVP.

Ministrija norāda, ka šo tiesas spriedumu respektē, un jautājuma risināšanai būs nepieciešams rast finansējumu, tāpēc tas tiks virzīts izskatīšanai MK sēdē. Tiesas sprieduma saturs ļauj visām iekšlietu dienestu un IeVP amatpersonām, kurām bija noteikts aizliegums pārtraukumu laikā atstāt dežūras vietu, bet, kuru pārtraukumu laiks netika apmaksāts, par divu gadu termiņu prasīt pārrēķināt nostrādāto laiku un līdz šim neapmaksātās stundas kompensēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!