Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ārstiem ir izdevies likvidēt infekcijas avotu Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa sirds vārstulī un viņa veselības stāvoklis tiek vērtēts kā stabils, atbilstoši slimības raksturam un operācijas apjomam, pastāstīja slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle.

Vējonim veiktā operācija ir noslēgusies. Valsts pirmā persona atrodas pēcoperācijas stāvoklī. Operācijas gaitā infekcijas skartais sirds vārstulis ticis aizstāts ar vārstuļa protēzi. Sīle sacīja, ka, pretēji iepriekš plānotajam, slimnīcas kardiologi tomēr šodien plašāk Vējoņa veselības stāvokli nekomentēs, to viņi vēlas darīt aptuveni pēc diennakts, tātad 21.janvārī, kad prezidenta veselības stāvoklis varētu būt stabilizējies.

"Delfi" jau ziņoja, ka Stradiņa slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centra speciālisti trešdienas rītā nolēma veikt Valsts prezidentam sirds operāciju. Kā skaidro slimnīcā, Stradiņa slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centrā Vējonim veikti papildus izmeklējumi. Mediķi konstatējuši sepses infekciju, kas skar sirds vārstuļus.

Kardiologu, kardioķirurgu un visu iesaistīto speciālistu komanda ir lēmusi, ka šobrīd galvenais ir likvidēt infekcijas avotu, lai novērstu tālāku tās izplatību, un veids, kā to izdarīt, ir sirds operācijas veikšana.

Pirms operācijas Valsts prezidents un viņa ģimene sarunā ar Stradiņa slimnīcas kardiologiem un anesteziologiem saņēmuši detalizētu skaidrojumu par saslimšanu un plānotās operācijas gaitu un piekrituši operācijai. Pēc operācijas šo pēcpusdien kardiologi un iesaistītie speciālisti sniegs informāciju par operācijas norisi.

Tā kā Valsts prezidenta kanceleja neatklāj precīzus Raimonda Vējoņa slimības simptomus un cēloņus, Rutks.lv, konsultējoties ar vairākiem Latvijas kardiologiem, kas vēlējās palikt anonīmi, noskaidroja, ka iespējamais prezidenta veselības stāvokļa pasliktināšanās cēlonis ir bakteriāls endokardīts, ko izraisījusi baktēriju infekcija.

Tas nozīmē, ka baktērijas nonākušas asinsritē (cēloņi tam var būt dažādi – pneimonija, iekaisums, invazīvas procedūras, piemēram, zoba izraušana u.c.). Risks atkarīgs no tā, cik daudz un kādi mikrobi nokļūst asinsritē, kā arī, cik ilgi tie tur cirkulē. Būtiski ir tas, vai organisms, kas saņem šo mikrobu uzbrukumu, ir vesels. Ja tā, imūnsistēma uzreiz sāk aktīvi darboties vai tiek lietotas antibiotikas, ar šo slimību iespējams tikt galā.

Savukārt, ja antibiotikas nedarbojas, bet asinīs ir liels baktēriju skaits, cirkulējot caur sirdi, infekcija nonāk vārstuļos un asinsvados, uzkrājas tur un sāk bojāt orgānu. Radusies sepse strauji attīstās un ir ļoti bīstama, tāpēc jālikvidē infekcijas perēklis. Zinātniskajā literatūrā teikts, ka bakteriāls endokardīts ir reta, nopietna, dzīvību apdraudoša patoloģija, ko raksturo strauja attīstība, kā arī sirds mazspējas, asinsvadu embolijas, vārstuļu bojājumu un citi riski.

"Kardiologu, kardioķirurgu un visu iesaistīto speciālistu komanda ir lēmusi, ka šobrīd galvenais ir likvidēt infekcijas avotu, lai novērstu tālāku tās izplatību, un veids, kā to izdarīt, ir sirds operācijas veikšana," teikts paziņojumā par prezidenta ārstēšanu. Atlabšanas laiks pēc šādas procedūras saistīts ar to, vai operācijā un veseļošanās fāzē nebūs komplikāciju, bet pat labākajā gadījumā, tas nevar būt īss, jo operācija ir ļoti nopietna, uzskata kardiologi.

Jau vēstīts, ka Vējonis ar vīrusa infekciju pirmdien nogādāts Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers".

Pirmdienas pēcpusdienā viņa veselības stāvoklis tika raksturots kā apmierinošs. Prezidenta kanceleja pirmdien informēja, ka prezidents turpina pildīt savus pienākumus, bet ir atcēlis šonedēļ plānotās tikšanās.

Prezidentam pirmdien tika veiktas pārbaudes slimnīcas sepses nodaļā. "Gaiļezera" Toksikoloģijas un sepses klīnikas personāls tika instruēts nepiederošām personām neizpaust ziņas par Vējoņa veselības stāvokli.

Otrdien, 19. janvārī, tika nolemts viņu pārvest uz Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcu un turpināt ārstēšanu tur.

Lai veltītu visus spēkus un uzmanību atveseļošanās gaitai, ar trešdienu, 20. janvāri, Valsts prezidenta pilnvaras uz viņa slimības laiku uzticētas Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!