Foto: Shutterstock
Analizējot spēkā esošo tiesisko regulējumu, tiesību normas negarantē pacientu datu drošību, tāpēc e-veselības darbība esošos apstākļos apdraud pacienta sensitīvo datu aizsardzību un pakļauj riskam ārsta pienākumu saglabāt konfidencialitāti, publiskā paziņojumā skaidro biedrības "Latvijas Ģimenes ārstu asociācija" prezidente Sarmīte Veide.

Biedrības pārstāve atklāj, ka patlaban ir pamatotas bažas par e-veselības sistēmas negatavību. Arī tiesiskā un praktiskā nesakārtotība ietverot ļoti augstu konfliktu potenciālu starp pacientu, ārstu un valsti.

E-veselības lietošanu plānots sākt 2016. gadā. Jau iepriekš Valsts kontrole savā ziņojumā "Vai projekts "E-veselība Latvijā" ir solis pareizajā virzienā?" secinājusi, ka "e-veselības informācijas sistēma uz šā gada 1. aprīli nebija gatava no informācijas datu drošības un personu datu aizsardzības viedokļa", skaidro Veide. Atsaucoties uz Valsts kontroles ziņojumu, biedrība informē, ka "Nacionālais veselības dienests nav nodrošinājis priekšnosacījumus augstai pacientu datu aizsardzībai". Kā skaidro biedrības vadītāja, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vērsusies pie Nacionālā veselības dienesta ar lūgumu nodemonstrēt informācijas sistēmas darbību testa vidē. Taču dienests to nodemonstrēt nav varējis.

Līdz ar to sestdien notikušajā Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas biedru sapulcē dalībnieki pieņēmuši lēmums neatbalstīt obligātu pienākumu slēgt līgumu par e-veselības lietošanu. Tāpat sapulcē klātesošie lēmuši prasīt apturēt e-veselību regulējošo Ministru kabineta noteikumu darbību un tos pārstrādāt.

Vienlaikus Veide norāda, ka biedri atbalsta brīvprātīgu e-veselības ieviešanu pēc kvalitatīvas sistēmas sagatavošanas. Noteikumu projektus par e-veselības ieviešanu valdībā plānots skatīt 1. decembrī.

Savukārt jautājumā par līguma nosacījumiem un finansējumu pacientu veselības aprūpei un mediķu atalgojumam biedri lēmuši prasīt mediķu algu palielinājumu par 10% 2016. gadā. Veide atgādina, ka tas jau iepriekš prasīts protesta mītiņā pie Saeimas.

Vēl sapulcē biedrības biedri izteikuši negatīvu vērtējumu par veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!