Ministru kabinets otrdien nolēma slēgt līgumu ar informāciju tehnoloģiju (IT) gigantu "Microsoft" par IT izmantošanu Latvijas publiskajā sektorā.
Valdības sēdē tika uzsvērts, ka līgums neesot ekskluzīvs un neliedzot Latvijai jebkurā laikā slēgt līdzīgas vienošanās arī ar citām kompānijām.

Paredzēts, ka Latvijas valdības vadītājs Aigars Kalvītis (TP) un "Microsoft" vadītājs Bils Geitss līgumu parakstīs 2.februārī Čehijas galvaspilsētā Prāgā. Premjers šodien žurnālistiem sacīja, ka tikšanās laikā tiks pārrunāta arī iespēja piesaistīt "Microsoft" investīcijas Latvijai, iepazīstinot ar mūsu valsti kā informācijas tehnoloģiju ziņā attīstītu zemi.

Līgums paredz, ka "Microsoft Latvia" ar sadarbības programmas "Partneri mācībās" palīdzību sniegs atbalstu izglītības iestādēm. Vēl "Microsoft Latvia" ar "Skolu līguma" licencēšanas palīdzību nodrošinās vispārizglītojošām skolām un augstskolām pieeju mūsdienīgām programmatūrām.

Tāpat "Microsoft Latvia" "Jaunā sākuma programmas" ietvaros dāvinās skolām atjaunotus personālos datorus. Paredzēts arī izstrādāt skolotājiem paredzētas IT apmācības kursus, lai palīdzētu izmantot IT mācību procesā, palielinot darba efektivitāti un uzlabojot mācību kvalitāti.

"Microsoft Latvia" piedāvās augstākās izglītības iestādēm visaptverošu risinājumu "IT akadēmija" - programmu, kura izstrādāta ar mērķi nodrošināt elastīgu apmācību ar zemām izmaksām. "Microsoft Latvia" sadarbībā ar izglītības portāliem piedalīsies tiešsaistes izglītības sistēmas veidošanā un tās pilnveidošanā.

Saskaņā ar līgumu "Microsoft" sniegs informāciju par saviem programmatūras produktiem, piedāvās risinājumus surogātpasta ierobežošanai un elektroniskā privātuma aizsardzības pilnveidošanai.

Abas puses uzņemas vest sarunas par atsevišķa "Microsoft drošības sadarbības programma valdībai" līguma noslēgšanu, kas piešķirtu bezmaksas piekļūšanu izejas kodiem un regulāru informāciju par "Microsoft" produktu drošību.

Latvija un "Microsoft" arī uzsāks sarunas par konkrētu līgumu noslēgšanu par visu IT kompānijas produktu licencēšanu, kurus pēc līguma spēkā stāšanās bez licences turpina lietot valsts un izglītības iestādes. Vēl abas puses uzņemas vienoties par licences saturu starp Latviju un "Microsoft Ireland Operation Limited", kā arī noslēdz licences līgumus divu gadu laikā.

"Microsoft" apņemas divu gadu laikā neizmantot savas prasījuma tiesības par "Microsoft" produktu iepriekšēju lietošanu bez licences valsts un izglītības iestādēs. Šī vienošanās neattieksies uz programmatūras produktiem, ko valsts un izglītības iestādes bez licences sāks izmantot pēc līguma noslēgšanas.

E-ministrs pozitīvi vērtē līgumu ar "Microsoft"

Īpašu uzdevumu ministrs elektroniskās pārvaldes lietās Jānis Reirs (JL) uzskata, ka līgums starp Latvijas valdību un informācijas tehnoloģiju (IT) korporāciju "Microsoft" ir atbalstāms un sniegs Latvijai vairākas labas iespējas, informēja ministra preses sekretāre Kristīne Jučkoviča.

Reirs norādīja, ka līgums veicinās pieaugušo tālākizglītību un sniegs papildu izglītības iespējas skolēniem un studentiem, jo ir paredzēta "Microsoft" palīdzība izglītības iestādēm.

Ministrs uzsvēra, ka līgumā skolēniem, studentiem un IT skolotājiem paredzēta pieeja modernām programmām.

Reirs atzinīgi vērtē arī līguma sniegtās iespējas gūt nozīmīgas atlaides programmatūras iegādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!