Dobeles rajonā, piecus kilometrus no Lejasstrazdiem, naktī uz 15.maiju jaunieši, braucot automašīnā, uz ceļa notriekuši āpsi, ar kuru pēc tam dažādi izklaidējušies un vēlāk novietojuši autobusu pieturā. Dzīvniekam konstatēta trakumsērga.
Kā pastāstīja (SVA) Jelgavas filiāles direktora vietniece Elvīra Brūvere, pēc āpša notriekšanas jaunieši izkāpuši no automašīnas, ar beigto dzīvnieku spēlējuši futbolu, fotografējušies un citādi "izklaidējušies". Pēc tam viņi ielikuši āpsi automašīnā, aizveduši uz Lejasstrazdu centru, kur novietojuši autobusu pieturā uz soliņa. Dzīvnieka līķis pieturā atradies visu nākamo dienu.

Saņemot šo informāciju, darbu sākuši SVA Jelgavas filiāles Dobeles teritoriālās daļas epidemiologi, kuri aicina pieteikties visus cilvēkus, kuri bijuši kontaktā ar slimo dzīvnieku.

Automašīnā braukušie jaunieši, apzinoties situācijas nopietnību, atsaukušies, vairāki cilvēki nosūtīti vakcinēties pret trakumsērgu. Brūveres rīcībā patlaban neesot informācijas, cik cilvēki vēl ir pieteikušies un tiek vakcinēti. Dobeles epidemiologi katrā gadījumā izvērtē, cik kontakti bijuši nopietni.

Informācija par nepieciešamību vērties pie SVA speciālistiem izvietota Lejasstrazdu pagasta padomē, bērnunamā un citās publiskās vietās, kā arī publicēta vietējā laikrakstā un izziņota vietējā televīzijā. Situācijas apzināšanā iesaistīti arī veterinārārsti, jo iespējams, ka slimais āpsis ir apmeklējis mājas, kūtis un bijis kontaktā ar mājdzīvniekiem.

Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Jelgavas filiāle aicina atsaukties visus cilvēkus, kuri bijuši kontaktā ar slimo dzīvnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!