Latvijas Pirmās partijas (LPP) sagatavotie grozījumi Satversmē, kas paredz aizliegt laulāties viena dzimuma personām, 15.septembrī, varētu gūt Saeimas vairākuma atbalstu, liecina aģentūras LETA veiktā parlamentāriešu aptauja.
Priekšlikumu atbalstīs Tautas partijas (TP) un LPP Saeimas frakcijas, savukārt brīvais balsojums būs partijas "Jaunais laiks" (JL), Zaļo un zemnieku savienības un Tautas saskaņas partijas frakcijām.

TP frakcijas vadītājs Jānis Lagzdiņš skaidroja, ka TP kā konservatīva partija balsos "par" koalīcijas partneru sagatavoto likumprojektu. Tomēr viņš uzsvēra, ka Satversmi nevar grozīt, "kad kādam tas ienāk prātā, tāpēc grozījumi būs jāskata kontekstā ar citām nepieciešamām izmaiņām pamatlikumā". Pēc Lagzdiņa domām, priekšlikumu vēl vajadzēs rūpīgi izvērtēt Saeimā.

Savukārt JL frakcijas vadītājs Kārlis Šadurskis žurnālistiem pauda viedokli, ka LPP mērķis nav grozīt Satversmi, bet gan "pacelt populistisku lietu, lai spekulētu ar cilvēku pārliecību". Tomēr, ņemot vērā, ka tas ir ļoti nopietns jautājums, frakcija nolēmusi, ka JL deputātiem būs brīvais balsojums.

Šadurskis pieļāva iespēju, ka rīt likumprojektu varētu nodot komisijām. Tai pašā laikā viņš pārmeta LPP "nenopietnu attieksmi", iesniedzot Satversmes grozījumus, bet pirms tam nekonsultējoties ar koalīcijas partneriem.

Lai grozītu konstitūciju, ir jānodrošina trīs ceturtdaļu Saeimas deputātu atbalsts. Lai nodotu komisijām likumprojektu, pietiek ar balsu vairākumu, savukārt izskatot likumprojektu lasījumos, būs nepieciešams jau trīs ceturtdaļu deputātu atbalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!