Ceturtdien pēc gandrīz divu stundu debatēm Saeimas deputāti ar balsu vairākumu atbalstīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas sagatavoto lēmumprojektu par deputāta Nikolaja Kabanova (PCTVL) atsaukšanu no Saeimas Ārlietu komisijas.
Lēmumprojektu atbalstīja arī Latvijas Pirmā partija, Tautas partija un partijas "Jaunais laiks" deputāti, jo Kabanovs ar savu darbību radot Latvijai kaitējumu.

Savukārt atsevišķi deputāti izteica aicinājumu meklēt iespējas kā panākt deputāta Kabanova izslēgšanu no Saeimas, jo pēc deputātu teiktā viņš esot pārkāpis Saeimas deputāta zvērestu kalpot Latvijas valsts interesēs.

Kabanova atsaukšanu no komisijas atbalstošie deputāti uzskata, ka Kabanovs veic klaji pretvalstiskas darbības, šņaucot degunu valsts prezidentes karogā, Saeimas komisijas sēdē runājot krievu valodā un propagandējot Latviju nomelnojošo filmu "Baltijas nacisms".

Kabanovs savu atsaukšanu no komisijas jau nosaucis "par krievu apspiešanu Latvijā", bet filmu "Baltijas nacisms" par patiesības atspoguļojamu.

Savukārt PCTVL frakcijas deputāti Saeimas pieņemto lēmumu par Kabanova atsaukšanu nosaukuši par apkaunojošu un elementārām demokrātijas normām neatbilstošu.

PCTVL izplatītajā paziņojumā norādīts, ka deputāta atsaukšanas iemesls no komisijas par filmas "Baltijas nacisms" demonstrēšanu šaurai žurnālistu grupai bijis formāls un "ir vairāk kā apšaubāms no Satversmē garantētās vārda brīvības viedokļa un tam nav nekāda sakara ar deputāta darbu komisijā".

PCTVL uzskata, ka "pirms šī lēmuma pieņemšanas notika enerģiski uzbrukumi Kabanovam no dažu nacionāli norūpējušos Masu mēdiju puses", savukārt kolēģi deputāti rakstīja denunciācijas drošības iestādēm, bet Saeimas priekšsēdētāja izdarījusi tiešu spiedienu uz tiesībsargājošajām institūcijām un LR prezidentes paspārnē esošo vēsturnieku komisiju.

Savukārt ažiotāžu ap filmu "Baltijas nacisms" sacelta ar tiešu Saeimas deputātu un Saeimas priekšsēdētājas līdzdalību un ir vērsta pret filmu, kas iestājas pret nacisma noziegumu noklusēšanu, pret filmu, kas brīdina par tā atdzimšanas briesmām, par filmu, kurā ir ietverti plaša ekspertu loka viedokļi un aculiecinieku stāstījumi, norāda PCTVL deputāti.

"Tas liecina par to, ka nacisma atdzimšanas draudi Latvijā ir pavisam reāli," savā paziņojumā pauž PCTVL.

Partijas Saeimas frakcija arī aicina starptautiskās struktūras, kurā ir pārstāvēti deputāti no Latvijas, novērtēt antidemokrātisko Latvijas Saeimas soli un izteikt savu viedokli par Kabanova izslēgšanu no Ārlietu komisijas un par neonacisma briesmām Latvijā.

Aģentūra LETA raksta, ka Kabanovs, kurš darbojas arī kā žurnālists krievu valodā iznākošajā laikrakstā "Vesti Segodņa", šīs Saeimas laikā vairākkārt ir kritizējis Saeimas Ārlietu komisijas slēgtajās sēdēs pārspriesto, tāpēc deputāti viņam bieži vien ir pārmetuši ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu.

Par Kabanova atsaukšanu no Saeimas Ārlietu komisijas balsoja 64 deputāti pret 18, bet viens deputāts atturējās.

Saeimas prenārsēdes beigās Kabanovs tika ievēlēts Saeimas Budžeta un finanšu komisijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!