Starptautiskais tulkošanas un valodu apmācības uzņēmums "Baltic Media Ltd", paaugstinot saviem nesmēķējošajiem darbiniekiem algu par 20 latiem mēnesī, rīkojies pretlikumīgi, un pamatojoties uz Darba likumu šāda rīcība vērtējama kā diskriminējoša.
Valsts darba inspekcija (VDI) norāda, ka Darba likums paredz atšķirīgas attieksmes aizliegumu atkarībā no darbinieka rases, ādas krāsas, vecuma, invaliditātes, reliģiskās, politiskās vai citas pārliecības, nacionālās vai sociālās izcelsmes, mantiskā vai ģimenes stāvokļa un citiem apstākļiem.

"Baltic Media Ltd." izpilddirektors Guntars Veinbergs uzsvēra, ka algu paaugstināšana nesmēķētājiem tiek veikta veselīga dzīves veida un augstākas darba kultūras veicināšanas nolūkā. Tādā veidā uzņēmums aizstāj neefektīvo darbinieku veselības apdrošināšanu privātajās apdrošināšanas kompānijās, ko līdz šim uzņēmums apmaksāja un ko darbinieki izmantoja ļoti reti.

Veinbergs norādīja, ka apmaksāt veselības apdrošināšanu smēķētājiem, kas paši savu veselību apzināti grauj, uzņēmumam šķiet liekulīgi. Tāpat uzņēmums apzinās, ka nesmēķētāji strādā efektīvāk, jo viņiem nav nepieciešamas smēķēšanas pauzes un viņus klienti var biežāk sastapt birojā.

Veselības veicināšanas valsts aģentūras Stratēģiskā departamenta galvenais speciālists Jānis Caunītis pastāstīja, ka aģentūras rīcībā nav informācijas par uzņēmumiem Latvijā, kuri piekoptu līdzīgu praksi.

Kā norādīja Veselības ministrijā, ja tas nav pretrunā ar likumdošanu, ministrija atbalsta veselīga dzīvesveida popularizēšanu.

Kā atzina VDI, patlaban inspekcijai nav pamata ierosināt lietu par pretlikumībām "Baltic Media Ltd", jo nav saņemts neviens iesniegums no darbiniekiem ar sūdzībām par iespējamo diskrimināciju.

"Baltic Media Ltd" ir starptautisks tulkošanas, valodu un komunikācijas apmācības uzņēmums, kas Latvijas tirgū darbojas kopš 1994.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!