Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Amnesty International" (AI) ir norūpējusies par to, ka Latvija nav spējusi iekļaut dzimumorientāciju Darba likumā kā vienu no diskrimināciju aizliedzošajām formām, teikts organizācijas paziņojumā.
AI norāda, ka Latvijai ir pienākums veikt šādas izmaiņas likumā saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) tiesībām. Neiekļaujot dzimumorientācijas diskriminēšanas aizliegumu, Latvija skaidri pārkāp savus pienākumus ES priekšā, norāda AI, aicinot Saeimu nekavējoties iekļaut dzimumorientāciju kā vienu no aizliegtās diskriminācijas veidiem darba likumdošanā.

AI savā paziņojumā arī brīdina, ka, turpinot nesaskaņot savu likumdošanu ar ES standartiem, Latvija riskē kļūt par valsti, pret kuru var tikt uzsākta Eiropas Komisijas pārkāpšanas procedūra, kura, savukārt, varētu beigties ar ievērojamu finansiālu sodu.

AI uzskata, ka Eiropas Komisijai jāveic detalizēts monitorings attiecībā uz Latvijas pienākumu ievest direktīvas 2000/78/EK prasības, aizliedzot visas direktīvā paredzētas diskriminācijas formas. Nepieciešamības gadījumā Eiropas Komisijai vajadzētu uzsākt nepildīšanas procedūru, ja Latvija nespēj pilnībā ieviest direktīvu.

AI aicina Eiropas institūcijas nodrošināt spiedienu uz Latviju un citām ES dalībvalstīm ar mērķi stingri pieturēties pie pienākuma cīnīties pret visiem diskriminācijas veidiem, ieskaitot personas dzimumorientācijas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!