Pirmo dzimumlocekļa replantācijas operāciju Latvijā, kas ilga 3,5 stundas, veica Latvijas Plastiskās un mikroķirurģijas centra plastikas ķirurgs Aivars Tihonovs.
30 gadus vecs vīrietis slimnīcā tika nogādāts 17. jūlija naktī ar pilnībā nogrieztu dzimumlocekli. Pacients bija zaudējis daudz asiņu. Pieaicinot urologu Rolandu Dāli, plastikas ķirurgi nekavējoties ķērās pie ļoti sarežģītās operācijas veikšanas, informēja sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Priedīte.

Masu mediji ziņoja, ka vīrietis, lietojot alkoholu, saderējis ar draugiem uz 1000 latiem, ka pats nogriezīs sev dzimumlocekli, un to arī izdarījis.

"Šobrīd es pacienta stāvokli vērtētu kā labu, " stāsta ķirurgs Tihonovs, "taču tikai pēc pāris dienām varēs novērtēt operācijas rezultātu – vai piešūtais loceklis pieaugs vai nē. Jāņem vērā, ka vasarā, kad ir karstāks, audi ātrāk iet bojā. Loceklis bija novārtīts ar smiltīm vai ko līdzīgu, tādēļ, neskatoties uz antibiotiku lietošanu, var attīstīties nopietna infekcija. Dzīšanu ietekmē arī pacienta veselības stāvoklis, zaudēto asiņu apjoms, smēķēšana – jebkura cigarete var būt par iemeslu liktenīgai asinsvadu spazmai."

Dzimumlocekļa replantācija ir nebijis notikums Latvijā, taču arī citur pasaulē šādas komplicētas operācijas tiek veiktas ļoti reti.

Tihonovs norāda, ka "locekļa amputācija notiek ļoti reti, jo parasti ir virsū apģērbs, un traumas mehānismam jābūt drastiskam, lai norautu locekli kopā ar drēbēm (tie varētu būt rotējoši spēka instrumenti, sprādziens, dzīvnieka kodumi). Tādos gadījumos audi ir stipri sadragāti un defekts ir tik liels, ka visbiežāk replantācija vispār nav iespējama. Otrs – psihiski slims cilvēks var pats sev nogriezt locekli. Tādiem, kuri to dara apzināti, visā pasaulē ļoti reti locekli "šuj klāt". Nu un galu galā citi iemesli, kāpēc amputē dzimumlocekli un līdz ar to ķirurgiem jāveic tā replantācija, notiek tik reti, ka rēķināmi reizi gadā vai retāk"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!