Iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars (LPP) un Valsts policijas (VP) priekšnieks Jānis Zaščirinskis, kurš ārkārtas gadījumā atsaukts no atvaļinājuma, pēc pirmdienas tikšanās apņēmās darīt visu, lai pēc iespējas operatīvāk atrisinātu negadījumu Valmierā, tomēr, ja tas neizdosies, viņš pats nekavējoties atkāpsies no amata.
Pēc tikšanās ar ministru Žaščirinskis izteica visdziļāko līdzjūtību vakar Valmierā nošauto policistu ģimenēm un apņēmās darīt visu, lai pēc iespējas operatīvāk atrisinātu šo negadījumu.

"Valsts policija darīs visu, lai palīdzētu bojā gājušo ģimenēm. Policijas darbinieki pieliks visas pūles, lai palīdzētu dienesta izmeklēšanas gaitā. Jau vakar Valmierā ieradās operatīvā grupa, kas uzsāka kriminālprocesu un pārņēma kontrolē šo lietu," pavēstīja Zaščirinskis.

Policijas priekšnieks uzsvēra, ka netika nopietni pārmeklēta aizturētā persona, un tieši tas arī novedis pie traģiskajām sekām.

"Uzņemos atbildību par notikušo un kopā ar iekšlietu ministru darām visu, lai uzlabotu situāciju policijā. Ja ministrs saka, ka man pie šiem apstākļiem jāpilda dienesta pienākumi, es to darīšu, bet, ja būs kādas aizdomas, ka es neizpildīju visu, kas bija nepieciešams šī negadījuma novēršanā, es pats atkāpšos no amata," atzina Zaščirinskis.

Policisti, kas vakar aizturējuši Iekšlietu ministrijas (IeM) darbinieku Valmieras autoostas apkārtnē, pēc aizturēšanas atradušies vienā telpā ar šo personu un uz aizturētā mērķtiecīgajiem šāvieniem nav atbildējuši, jo ieročus īslaicīgās aizturēšanas izolatorā ienest aizliegts, pavēstīja Zaščirinskis, neizpauzdams, kur aizdomās turamā persona atrodas šobrīd.

Lēmumu par Zaščirinska atbilstību savam amatam Jaundžeikars gatavojas pieņemt pēc dienesta izmeklēšanas, kuru vadīs IeM valsts sekretārs Aivars Straume un kuras prognozējamais ilgums līdz lēmuma pieņemšanai varētu būt divas nedēļas.

Saistībā ar šo negadījumu uz izmeklēšanas laiku no amata atstādinātas jau četras amatpersonas: Kārtības policijas operatīvās vadības biroja priekšnieks Haralds Laidiņš un VP Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Aivars Grigulis, Valsts policijas (VP) Valmieras Policijas pārvaldes priekšnieks Juris Andersons un IeM Informācijas centra priekšnieks Jānis Rītiņš.

30.jūlijā, Valmieras rajona Policijas pārvaldes īslaicīgās aizturēšanas izolatorā ievietots aizturētais nošāva divus 1980. un 1965.gadā dzimušus policijas darbiniekus.

Ap plkst.17.10 VP Valmieras rajona Policijas pārvaldes (RPP) darbinieki patrulēšanas laikā Valmieras autoostas teritorijā ievēroja vīrieti, kurš bija acīmredzamā stipra reibuma stāvoklī un nespēja pats saviem spēkiem pārvietoties. Policijas darbinieki vīrieti nogādāja Valmieras RPP. Policijā noskaidrots, ka aizturētais ir IeM Informācijas centra darbinieks.

Ap plkst.17.45 aizturētais, izmantojot apģērbā paslēptu personīgo šaujamieroci, veica deviņus mērķtiecīgus šāvienus divu policijas darbinieku virzienā. Uzbrukumā 1980. un 1965.gadā dzimuši VP darbinieki nogalināti.

Sākts kriminālprocess pēc krimināllikuma 118.panta 2.daļas par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos.

Saistībā ar notikušo ministrs uzdevis sākt dienesta pārbaudi. Jaundžeikars uzskata, ka traģēdija notikusi, jo atbildīgo amatpersonu darbībās saskatāma acīmredzama nolaidība, pildot dienesta pienākumus.

Jaundžeikars uzskata, ka traģiskais negadījums, kā arī ceļu satiksmes negadījums Balvos, kurā dzīvību zaudēja jauns vīrietis un ir aizdomas par policijas darbinieku vēlmi, viltojot pierādījumus, slēpt sava kolēģa vainu, liecina par nopietniem trūkumiem VP vadības darbā, tāpēc VP priekšnieks - policijas ģenerālis Jānis Zaščirinskis -izsaukts pie iekšlietu ministra sniegt paskaidrojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!