Arheologi neizslēdz iespēju, ka Rīgas centrā atrastajā apbedījumā varētu būt arī kāds mēra upuri, taču mierina, ka šie nav mēra masu kapi un pilsētai epidēmija nedraud. Pēc ekspertīzes atrastās 70 cilvēku mirstīgās atliekas pārapbedīs kādā no esošajiem kapiem.
Foto galerija

Apbedījums atrasts Rīgas centrā, Brīvības un Dzirnavu ielu krustojumā, ceļot jaunu daudzfunkcionālo ēku "Arts Plaza". Agrāk šajā vietā atradās 19.gadsimtā uzbūvēta trīs stāvu koka ēka. Savukārt apbedījumus datē ar 15.-17.gadsimtu.

Pēc vēsturnieku un arheologu domām, tie ir parasti pilsētas nomales kapi, kur tika apglabāti ne īpaši turīgi cilvēki un karavīri.

Šis nav pirmais masu apbedījuma vietu atrašanas gadījums Rīgas centrā. 17.gadsimtā Dzirnavu ielas rajonā tika atrastas bez zārkiem apbedītas mirstīgās atliekas, kas bija apbērtas ar kaļķi. Šādā veidā tika apglabāti mēra upuri. Mēris Rīgā plosījās 1315., 1600., 1603., 1654., 1660. un 1710.gadā.

"Viena skeleta mugurkaulā mēs atradām metāla gabalu. Tas varētu būt bultas uzgalis vai skrotis. Tas ļauj mums izdarīt pieņēmumu, ka šeit apglabāti arī karavīri. Viņi visi apglabāti pēc kristiešu paražām," saka arheologs Mārtiņš Lūsēns.

Veicot arheoloģiskos izrakumus, katru dienu tiek atrasti 10 –15 cilvēku mirstīgās atliekas. Dažiem saglabājušies drēbju gabali, atrastas arī monētas un vienkāršas rotaslietas. Arheologi apšauba, ka šie varētu būt mēra upuru masu kapi.

"Šeit ir vienkārša kapsēta. Mēs zinājām, ka šajā kvartālā varētu būt kapi, jo par to ir minēts dokumentos. Šeit visur ir kauli. Arī" Reval Hotel Latvija" stāv uz cilvēku kauliem. Pēc ekspertīzes atrastās mirstīgās atliekas pārapbedīs kādā no Rīgas kapsētām," pauda Lūsēns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!