Pirmdien trofiskās čūlas operāciju kājā pārcietusi izcilā latviešu teātra un kino aktrise Vija Artmane, kuras ārstēšanai un rehabilitācijai ir uzsākta līdzekļu vākšana.
Kā informēja aktrises dēls, mūziķis Kaspars Dimiters, Artmane pēc operācijas jūtas ļoti vārga, un ņemot vērā to, ka medikamenti un atveseļošanās izmaksā ļoti dārgi, ko nevar segt ne aktrises pensija, ne brīvmākslinieku atalgojums, aktrises tuvākie draugi un radinieki ieteikuši lūgt sabiedrības palīdzību, pārskaitot naudu uz aktrises personīgo kontu.

Dimiters norādīja, ka aktrisei pēc operācijas desmit dienas būs jāievēro gultas režīms, kas priekš Artmanes būs grūts pārbaudījums, jo aktrise vienmēr pieradusi aktīvi rosīties. Savukārt pēc gultas režīma aktrise vēlētos uzturēties sanatorijā "Ķemeri", kur aktrise ir atveseļojusies jau pirms iepriekš veiktajām operācijām, taču nav vēl zināms, vai ārsti dos atļauju, minēja Dimitres un atzina, ka ar māsu (mākslinieci Kristiānu Dimiteri) jau sākuši plānot, kā sadalīt laiku, kad Artmanei būs nozīmēts mājas režīms.

Vija Artmane (īstajā vārdā Alīda Artmane) dzimusi 1929.gada 21.augustā Tukumā. Kopš Dailes teātra studijas beigšanas 1949.gadā Artmane mūža lielāko daļu bija Dailes teātra aktrise.

Režisora Eduarda Smiļģa vadībā Artmane ir tēlojusi nozīmīgas lomas klasiskajā repertuārā - Raiņa Leldi lugā "Spēlēju, dancoju", Laimdotu "Ugunī un naktī", Āriju "Indulī un Ārijā", Mirdzu Aspazijas "Vaidelotē", Džuljetu Šekspīra lugā "Romeo un Džuljeta", Ofēliju Šekspīra "Hamletā". Artmane ir bijusi arī Nastasja Fiļifovna Dostojevska "Idiotā", Ieva Blaumaņa "Indrānos", Monahova Gorkija "Barbaros", Arkadina Čehova "Kaijā", Maksina Fouka Viljamsa lugā "Leguānas nakts", Elizabete Bruknera lugā "Elizabete, Anglijas karaliene".

Jaunajā Rīgas teātrī Artmane ir atveidojusi veco grāfieni Puškina "Pīķa dāmā".

Kopš 1956.gada Artmane ir redzama arī uz kinoekrāna. Viņa tēloja Daci filmā "Kā gulbji balti padebeši iet", Māru "Vētrā", Soņu filmā "Dzimtas asinis", Kristīni "Purva bridējā", Onu filmā "Neviens negribēja mirt", Džūliju Lamberti "Teātrī".

Ģimenē kopā ar aktieri Artūru Dimiteru Artmane ir uzaudzinājusi divus bērnus - dziesminieku Kasparu Dimiteru un mākslinieci Kristiānu Dimiteri. Lietišķo mākslu studē mazmeita Berta, mazdēls Jēkabs kļuvis par kinooperatoru un studē Latvijas Kultūras akadēmijā, bet mazdēls Stefans Ezra deviņu gadu vecumā izdeva dzejoļu krājumu "Dzīvi var ispīpēt", tapis arī otrs dzeju krājums.

Artmane joprojām tiek dievināta visas bijušās PSRS teritorijā.

Svinot izcilās Vijas Artmanes 75.dzimšanas dienu, izdevniecība "Pētergailis" laida klajā aktrises sarakstīto grāmatu "Ziemcieši. Mirkļi no manas dzīves", kurā intriģējošajā atmiņu stāstījumā māksliniece vēsta par savas dzīves priecīgajiem un traģiskajiem brīžiem, par sastaptajiem cilvēkiem, kuros atpazīstam pasaulē pazīstamas personības, Latvijas skatītājam mīļos skatuves elkus, kā arī Krievijā un citviet populārus kinoaktierus un vienkārši grāmatas autorei tuvus un mazāk tuvus cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!