Finanšu ministrija (FM) piedāvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanu uzsākt ar 2008.gadu.
Iepriekš valdība konceptuāli lēma, ka IIN likmes pakāpenisku samazināšanu varētu uzsākt ar 2007.gadu, lai 2009.gadā tā sasniegtu 15%. Vienlaikus valdība ir lēmusi par neapliekamā minuma un nodokļa atvieglojuma pakāpenisku palielināšanu, lai 2009.gadā neapliekamais minimums sasniegtu 60 latus mēnesī, bet IIN atvieglojums par apgādībā esošajām personām - 45 latus mēnesī.

FM, izvērtējot šos lēmumus, secinājusi, ka IIN likmes samazināšana, kā arī neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma palielināšana būtiski ietekmēs IIN kopējos ieņēmumus.

Lai saglabātu pašvaldībām IIN ieņēmumu pieauguma tempus, 2007.gadā pašvaldību budžetā būtu jāpārskaita 88,6% no kopējiem nodokļa ieņēmumiem. Tādā gadījumā valsts budžetā tiktu ieskaitīti 11,4%. Patlaban pašvaldību budžetos nonāk 75% IIN ieņēmumu, bet 25% paliek valsts budžetā.

Samazinot likmi un palielinot neapliekamo minimumu, FM kopējos IIN ieņēmumus 2007.gadam prognozē 631,9 miljonu latu apmērā. Valsts budžetā šādā gadījumā paliktu 72,2 miljoni latu jeb par 54,6% mazāk, nekā šogad plānots.

Savukārt, sākot ar 2008.gadu, lai saglabātu pašvaldībām IIN ieņēmumu pieauguma tempus, pašvaldību budžetā būtu jāpārskaita visi nodokļa ieņēmumi, kā arī būtu nepieciešama papildu dotācija no valsts budžeta.

FM izveidotā darba grupa, kurā ir pārstāvji arī no Labklājības ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, pašvaldībām, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un Latvijas Darba devēju konfederācijas, atbalsta neapliekamā minimuma un atvieglojumu par apgādībā esošām personām straujāku palielināšanu. Tādēļ vienlaikus neesot iespējams nodrošināt IIN likmes samazināšanu.

Šādu nostāju atbalstījusi arī Nacionālā trīspusējās sadarbības padome.

Valdības komiteja par FM priekšlikumu lems nākamnedēļ, 20.novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!