Daļa no pensiju otrā līmeņa programmas dalībniekiem (aptuveni 150 000 cilvēku) šogad paziņojumā par ieguldītās naudas atdevi neredzēs peļņas pieaugumu vai peļņu vispār, jo vairākiem ieguldījumu plāniem pērnā gada darbības rezultāti ir bijuši negatīvi, informēja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Edīte Olupe.
Aģentūra pa pastu vai internetbankā (hanzanet.lv vai digi.parex.lv) nosūtījusi 825 567 fondēto pensiju shēmas jeb pensiju 2.līmeņa dalībniekiem pārskatus par 2006.gadā veiktajiem darījumiem ar pensiju 2.līmeņa kapitālu, kā arī par ieguldītās naudas papildus nopelnīto.

2006.gada otrajā ceturksnī finanšu tirgus piedzīvoja strauju kritumu, kura rezultātā ienesīguma rādītāji samazinājās visiem pensiju 2.līmeņa ieguldījumu plāniem. Lai gan trešajā ceturksnī situācija normalizējās, un lielākā daļa ieguldījumu plānu atsāka pelnīt, tomēr daži ieguldījumu plāni visa gada garumā vairs nespēja strādāt ar pozitīviem rezultātiem.

Konta izrakstos šī situācija atspoguļosies šādi: ja pensiju 2.līmenī dalībnieks iesaistījies ilgāk par gadu, tad, iespējams, pērnā gada laikā peļņa, salīdzinot ar gada sākumu, ir nevis pieaugusi, bet samazinājusies. Ja pensiju 2.līmenī dalībnieks iesaistījies tikai pērnā gada laikā un uzreiz kļuvis par tāda ieguldījumu plāna dalībnieku, kura darbība nav bijusi veiksmīga, iespējams, ka ieguldījumi ne tikai nav nesuši peļņu, bet pat samazinājušies. Tas nozīmē, ka konta izraksta ailē Kapitāla pieaugums gada beigās varētu būt negatīva summa.

No šādas situācijas katram ir iespēja izvairīties, regulāri sekojot līdzi izvēlētā ieguldījumu plāna darbības rezultātiem un izvēloties ieguldījumu plānu, kura darbības rezultāti konkrēto dalībnieku apmierina. Katram pensiju 2.līmeņa dalībniekam ir tiesības reizi gadā mainīt līdzekļu pārvaldītāju, bet divas reizes gadā pie tā paša līdzekļu pārvaldītāja mainīt ieguldījumu plānu.

VSAA aicina rūpīgāk sekot līdzi informācijai par ieguldījumu plānu darbības rezultātiem un, pamatojoties uz tiem, izmantot savas tiesības mainīt līdzekļu pārvaldītājus un ieguldījumu plānus. Nevajadzētu nekritiski pieņemt katru bankas piedāvājumu, rūpīgi to neizskatot un neizvērtējot, ar ko tas labāks par citiem.

Informāciju par pensiju 2.līmeņa un līdzekļu pārvaldītāju un ieguldījumu plānu darbības rezultātiem var iegūt interneta lapā www.manapensija.lv sadaļā Ieguldījumu plāni. Ar kopējiem pensiju 2.līmeņa darbības rezultātiem iepriekšējos gados var iepazīties interneta lapā www.vsaa.lv sadaļā Pensiju 2.līmenis. Jautājumus par pensiju 2.līmeni var uzdot mājas lapā www.vsaa.lv, visās VSAA teritoriālajās nodaļās, kā arī pa VSAA bezmaksas tālruni 8001015, bet informāciju par līdzekļu pārvaldītāju un ieguldījumu plānu darbības rezultātiem un nākotnes prognozēm var saņemt mājas lapā www.manapensija.lv pieejamajos līdzekļu pārvaldītāju ceturkšņa ziņojumos, kā arī uzdodot jautājumus pašiem līdzekļu pārvaldītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!