Līgo vakarā un Jāņos cilvēkiem vajadzētu atturēties no alkohola lietošanas vai arī darīt to ar mēru un nekādā gadījumā nesēsties pie stūres dzērumā, uzsvēra Katastrofu medicīnas centra direktors Mārtiņš Šics.
Mediķis uzsvēra, ka līgojot cilvēkiem jābūt uzmanīgiem un nevajadzētu pārvērtēt spēkus, lecot pāri ugunskuram. Pēc KMC pieredzes, katru gadu desmitiem cilvēkiem, kas lekuši pāri ugunskuram, nepieciešama nopietna mediķu palīdzība, un ir arī daudzi gadījumi, kad cilvēki gūst vieglus roku apdegumus.

Šics aicināja ugunskura aizdedzināšanai neizmantot benzīnu, dīzeļdegvielu vai citus degmaisījumus. Tā vietā labāk izmantot skalus vai speciālos aizdedzināšanas šķidrumus.

Tāpat mediķis aicināja nelekt ar galvu ūdenī nepazīstamās vietās, kā arī nepeldēties naktī vienam, bez citu cilvēku klātbūtnes. Līgojot nedrīkst peldēties alkohola reibumā.

Līgojot jānodrošinās arī ar kukaiņu atbaidītājiem, kurus jāuzziež uz ķermeņa, jo līgošana ir saistīta ar aktivitātēm dabā, kurā sastopamas ērces un odi.

Pēc Šica vārdiem, Līgo svētkos un Jāņos pieaug saslimstība ar veneriskajām slimībām, tādēļ, dodoties meklēt papardes ziedu, līdzi jābūt prezervatīviem.

Šics atzīmēja, ka cilvēkiem jābūt uzmanīgiem, iepērkoties Līgo svētkiem, jo lielveikalos pārtikas produkti pirmssvētku dienās nereti tiek izlikti ārpus saldētavām un bieži vien netiek ievēroti produktu derīguma termiņi. No šādas pārtikas var rasties problēmas vēderam.

Svētkos jāparūpējas par to, lai bērni būtu pieskatīti. Bieži vien vecāki aiziet gulēt no rīta, bet bērni, kas palikuši bez vecāku uzraudzības, ceļas ļoti agri un izmēģina lietas, kuras dara pieaugušie, piemēram, iedzer alu. Bērni pamēģina visu, kas ir uz galdiem, paši mēģina cept gaļu un dedzināt ugunskuru, nejauši var iedzert etiķa esenci, pēta dīķus un tajos iekrīt, sacīja Šics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!