Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (TB/LNNK) atbalsta priekšlikumu Latvijā ieviest Pilsoņu dienu un norāda, ka tas veicinātu patriotismu un lepnumu par Latvijas pilsonību, informēja ministra preses sekretārs Mārtiņš Panke.
Šīs dienas uzdevums būtu ar pilsonību saistītu jautājumu skaidrošana, piemēram, kādas ir pilsoņa tiesības un pienākumi, priekšrocības un atbildība, nevis Latvijas pilsonības reklamēšana, uzskata tieslietu ministrs.

Šiem svētkiem nevajadzētu pārklāties ar valsts svētkiem, taču dienai, kurā tie tiek atzīmēti, būtu jāsaistās ar kādu Latvijas vēsturē nozīmīgu notikumu. Šajā dienā politiķi, ministriju darbinieki, kultūras un inteliģences pārstāvji varētu doties uz skolām un tikties ar iedzīvotājiem, lai pārrunātu dažādas ar piederību Latvijas valstij saistītas tēmas. Pilsoņu dienā varētu pasniegt arī Latvijas pilsoņa godazīmi tiem pilsoņiem, kuri bijuši sabiedriski aktīvi, uzskata Bērziņš.

Šāda diena tiek atzīmēta ASV, Austrālijā, Igaunijā, kā arī citās valstīs. Lai izstrādātu priekšlikumus par datumu, kurā Pilsoņu diena būtu svinama, kā arī par citiem ar šiem svētkiem saistītajiem jautājumiem, Naturalizācijas pārvaldē izveidota darba grupa.

Naturalizācijas pārvaldes priekšniece Eiženija Aldermane iepriekš pastāstīja, ka šīs dienas mērķis būtu veicināt patriotismu, pilsonisko līdzdalību un lepnumu par savu valsti.

Patlaban tiek apzināta citu valstu pieredze, kurās jau ir šāda diena. Pētījumi esot parādījuši, ka šajās valstīs ir ļoti liels patriotisms un pilsoniskā līdzatbildība.

Šāda diena kopš 1999.gada ir arī Igaunijā, tāpēc drīzumā Latvijas pārstāvji tiksies ar Igaunijas kolēģiem, kas dalīsies informācijā un savā pieredzē, kā šāda diena tiek organizēta, piebilda Aldermane.

Aldermane arī norādīja, ka, tiekoties un runājot ar dažādiem cilvēkiem un organizācijām, lielākajā daļā gadījumu viņa saskārusies ar pozitīvu nostāju un atbalstu šādai iecerei.

Naturalizācijas pārvaldē izveidota darba grupa, kura analizē šo jautājumu. Tās mērķis ir līdz 1.oktobrim izstrādāt un iesniegt ziņojumu Tieslietu ministrijai, kura arī virzītu šo jautājumu turpmākai skatīšanai valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!