Valsts ieņēmumu dienesta (VID) skaidrojumā par nodokļu nomaksu no pacientu pateicībām norādīts, ka minētie ienākumi nav apliekami ar nodokli, bet jautājums līdz galam vēl neesot izlemts, tāpēc jaunievēlētais prezidents Valdis Zatlers no sīkākiem komentāriem atturas.
"Atbildi no VID esmu saņēmis, kurā teikts, ka minētie ienākumi nav apliekami ar nodokli. Bet esmu arī informēts, ka turpinās darbs pie jautājuma izskatīšanas. Likums ir vienāds, un tas vienādi ir attiecināms uz visiem Latvijas iedzīvotājiem, tāpat arī uz mani," uzskata Zatlers, kura viedokli pauda viņa padomniece Evija Ķēniņa.

Ķēniņa arī norādīja, ka Zatlera lēmums ir plašākus komentārus nesniegt, lai neiespaidotu tālāko jautājuma izskatīšanas gaitu.

Jau ziņots, ka VID sniedzis atbildi Zatleram uz viņa lūgumu sniegt skaidrojumu par nodokļu nomaksu no pacientu pateicībām.

Atbilde sniegta pagājušajā nedēļā, taču saskaņā ar VID saistošajiem normatīvajiem aktiem informācija par atbildē iekļauto informāciju netika publiskota trešajām personām.

Attiecībā uz situāciju ar pateicībām ir izveidota un darbojas Veselības ministrijas un Finanšu ministrijas speciālistu darba grupa, kuras uzdevums ir sakārtot sistēmu un tās reglamentējošo normatīvo bāzi. Līdz darba grupas darbības beigām, kad izstrādās konkrētus risinājumus, VID nepieciešamības gadījumā vērtēšot katru gadījumu individuāli.

Ķēniņa iepriekš apstiprināja, ka Zatlers VID skaidrojumu ir saņēmis, taču savu atbildi par VID vēstulē teikto viņš paudīs tikai tad, kad būs ar dokumentu iepazinies.

Jau ziņots, ka Zatlers pēc izvirzīšanas Valsts prezidenta amatam atzina, ka ir pieņēmis pateicības no saviem pacientiem, bet uzsvēra, ka nekad tās pats nav prasījis.

VID paziņoja, ka jaunajam prezidentam no pacientiem saņemtās pateicības ir jādeklarē un par tām jāsamaksā nodokļi.

VID šādus ienākumus uzskata par ienākumiem, kas jāapliek ar nodokli, tāpēc aicina Zatleru iesniegt ienākumu deklarācijas par pēdējiem trim gadiem, kā arī samaksāt nodokļus. Dienests esot gatavs paskaidrot Zatleram situāciju.

Par deklarācijas neiesniegšanu likumā paredzēts administratīvais sods, kas atkarībā no termiņa, par kādu deklarācija nav iesniegta, var būt no 200 līdz 500 latiem. VID pieļāva, ka maksimālais sods, ko varētu piemērot Zatleram, ir 500 lati. Turklāt VID var piemērot sodu 0,05% apjomā no budžetā maksājamās nodokļu summas par katru nokavēto dienu.

Līdzīgi VID aicina rīkoties arī pārējos mediķus, kas saņēmuši pateicības.

Iepriekš premjers Aigars Kalvītis (TP) atzina, ka pateicību došana un saņemšana neesot ārsta, bet gan drīzāk valsts vaina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!