Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Aleksejs Loskutovs ir paturējis spēkā iepriekš uzlikto sodu Tautas partijai (TP)par priekšvēlēšanu tēriņu limitu pārsniegšanu, taču TP tam nepiekrīt un tādēļ vērsīsies Administratīvajā tiesā. Tikmēr LPP/LC, kuru arī KNAB nolēmis sodīt par tādu pašu pārkāpumu, tāpat kā iepriekš TP, ir pārsūdzējuši šo lēmumu Loskutovam.
Laikraksts "Diena" vēsta, ka gadījumā, ja KNAB noteiktais sods par nepatiesu ziņu sniegšanu priekšvēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā paliktu spēkā, tad abām partijām varētu būt jāšķiras no naudas summām dažu vai vairāku simtu tūkstošu latu apmērā. Tas tāpēc, ka partijām, kā uzskata KNAB, ir bijusi tieša saikne ar tā dēvētajām pozitīvisma organizācijām, kas pirms vēlēšanām tās reklamēja. KNAB savos secinājumos pamatojas uz pērn Augstākās tiesas lemto, kas secināja, ka TP slavinājušajai Sabiedrībai par vārda brīvību ir tieša saikne ar partiju, tādēļ tās izdevumi uzskatāmi par TP priekšvēlēšanu tēriņiem. Šī organizācija iztērēja gandrīz 600 tūkstošus latu. Likums noteic, ka bez soda naudas, kas TP noteikta 5000 latu apmērā, partijai jāatmaksā pārtērētā summa, kas šajā gadījumā būtu apmēram pusmiljons.

Kā atzīst LPP/LC pārstāvis Edgars Vaikulis, arī vēloties sodīt šo apvienību, KNAB balstās uz jau minēto AT spriedumu. Kā zināms, LPP/LC pirms vēlēšanām reklamēja sabiedrība Pa Saulei, kas iztērēja tuvu 300 000 latu. Tiesa, Vaikulis nekomentē neoficiālo informāciju, ka KNAB kā partijas pārtēriņu uzrāda vairāk nekā 200 000 latu. Partija neuzskatot, ka būtu pārkāpusi partiju tēriņu limitus un tādēļ pārsūdzēs KNAB lēmumu Loskutovam.

KNAB no jebkādiem komentāriem pagaidām atturas. Likums nosaka, ka birojam pārbaudes par partiju priekšvēlēšanu tēriņiem jāpabeidz gada laikā un atzinums jāsniedz par visiem politiskajiem spēkiem vienlaikus.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka priekšvēlēšanu laikā TP ministru un premjera darbu slavināja "Sabiedrība par vārda brīvību", savukārt LPP/LC līderu veikumu reklāmās popularizēja organizācija "Pa saulei". Lai gan organizācijas bija solījušas savas kampaņas turpināt arī pēc vēlēšanām, patlaban tās ir pārtrauktas finansējuma trūkuma dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!