Straujo izejvielu un citu rēķinu sadārdzinājuma dēļ miltu ražotāji un maizes ceptuvju īpašnieki šoruden sola būtiski paaugstināt maizes cenas, kas varētu pieaugt pat divas reizes, vēsta "Latvijas Avīze"(LA).
LA informē, ka Latvijas Maiznieku biedrības prezidents, ceptuves "Roga agro" saimnieks Valdis Circenis apstiprinājis, - maizes cena varētu dubultoties, ja miltu cenas kāpums sasniegs 30 latus tonnā. Turklāt Igaunijā par baltmaizes klaipiņu maksā vidēji 20 santīmus dārgāk nekā Latvijā, proti, 50 santīmus, skaidrojis Circenis.

Laikraksts arī noskaidrojis, ka arī graudu iepircēji būtiski paaugstinājuši samaksu par labību. Piemēram, Latvijas lielākais kviešu miltu ražotājs a/s "Dobeles dzirnavnieks" par labības tonnu maksāšot 110 – 120 latus. Šī cena ir par 60 līdz 75% augstāka nekā pērn šajā laikā. Arī SIA "Kemira" graudu menedžeris Jānis Žugris iespējamo labības cenu nosauc 105 – 125 latu intervālā, bet piebilst, ka īstais tirgus sākšoties vien nākamajā nedēļā un tad kvalitātes rādītāji un attālumi no kulšanas līdz glabāšanas vietai varot izdarīt korekcijas, tostarp cenas samazināšanas virzienā, vēsta LA.

Citi eksperti laikrakstam norādījuši, ka saistībā ar neražu lielajās graudu ražotājvalstīs, mazākām sējumu platībām un labības plašo izmantojumu biodegvielas ražošanā aug pieprasījums un kāps arī cenas. Vēl viens iemesls ir lielo graudu ražotājvalstu – Kazahstānas, Krievijas un Ukrainas – labībai uzliktie lielie izvedmuitas maksājumi.

Laikraksts arī informē, ka graudu sadārdzinājums atstās ietekmi arī uz citu produktu, pirmām kārtām jau gaļas un gaļas produktu, cenām. Lopbarības ražošanas uzņēmuma "Saldus labība" direktors Egils Kļava LA apstiprināja, ka pārstrādes uzņēmumi un citi pircēji par lopbarības graudiem šogad sezonas sākumā maksāšot aptuveni 90 latus par tonnu. Tas nozīmē aptuveni 50% lielu cenas kāpumu salīdzinājumā ar aizvadītā gada vasaras beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!