DELFI portāls otrdien saņēma Latvijas prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas atbildi uz jauniešu atklāto vēstuli, kurā tika kritizēts prezidentes un pārējo reģiona valstu vadītāju paustais atbalsts iespējamajām ASV militārām darbībām, kas tiktu vērstas cīņai pret terorismu.
“Cienījamie jaunieši, atklātās vēstules autori,

Iepazinos ar Jūsu vēstuli internetā, un vēlos jums tūlīt arī atbildēt.

Es augstu vērtēju to, ka jūs neesat palikuši vienaldzīgi pret notikumiem, kas ir satraukuši visu pasauli, ka nevēlaties klusēt, bet gan piedalīties diskusijā par tādiem jautājumiem, kuru risināšanā šodien galvas lauza praktiski visi pasaules valstu līderi, organizācijas, tādi paši līdzcilvēki un jaunieši, kā jūs.

Arī es vēlos, lai Latvijā patiesi dziļi iesakņotos demokrātijas principi, kas augstā vērtē tur vārda un pulcēšanās brīvību, cilvēka tiesības un brīvības. Tas reizē nozīmē arī atbildību pret savu un līdzpilsoņu, savu bērnu dzīvi, savas valsts likteni. Šie nav tukši vārdi, un man nav vienaldzīgi manas valsts iedzīvotāju izteiktie viedokļi – lai cik pretrunīgi un dažādi tie nebūtu. Vienīgie viedokļi un akcijas, kuras es nosodu – ir atklāti ekstrēmas, naidu kurinošas un pret Latvijas iekārtu un likumu vērstas.

Pārdomājot Jūsu vēstuli, es vēlreiz vēlētos citēt piecu Baltijas jūras valstu prezidentu Tallinā parakstīto paziņojumu. Tajā rakstīts:

“Prezidenti stingri nosodīja barbariskos terora aktus, kas vērsti pret Amerikas Savienotajām Valstīm. Prezidenti uzskata, ka šie terora akti bija uzbrukums brīvībai un civilizēto tautu tiesībām. Pieci prezidenti pauduši savu solidaritāti Amerikas Savienotajām Valstīm un apstiprinājuši savu valstu apņemšanos sniegt palīdzību cīņā pret terorismu.”

Tūkstošiem dzīvu cilvēku. Amerikāņu, angļu, vāciešu, hindu, filipīniešu, japāņu un daudzu citu tautību cilvēku - bija. Viņiem netika jautāts – no kurienes jūs nākat, kādas vērtības aizstāvat, kādai tautībai, rasei, reliģijai, dzimumam, politiskai pārliecībai piederat, no kādas attīstības valsts nākat. Terorisms neizvēlas upuri, tas nogalina akli, savas mazvērtības un ļaunuma dēļ. Tas iznīcina savos sekotājos cilvēka galveno vērtību – sirdsapziņu. Šodienas kolektīvās drošības pamats nebalstās uz munīciju, tas sakņojas cilvēka sirdsapziņā. Paziņojums, kā redzam, ir solidaritāte ar visiem tiem, kuriem nav vienaldzīga pasaules nākotne, kas solidarizējas ar visiem tiem, kuri vēlas drošu dzīvi sev, savai ģimenei un valstij.

Pasaule mainās. Diemžēl, arī ļaunuma dažādas izpausmes. 21.gadsimts ir iesācies, piesakot terorismu kā savu ļaunumu. Es nevēlos, lai Latvija būtu gļēva un paļautos iebaidīšanas politikai, lai zaudētu ticību drošībai un nākotnei. Tas ir zemiskums, kas nepieder kādai valstij, tas ir ļaunums, pret kuru mums visiem jānostājas. Tikai sadodoties roku rokā ar līdzīgi domājošiem, kopīgi saliedējoties, ir iespējams terorismam neļaut izplest savus spārnus.

Jaunā gadsimta sākumā cilvēcei ir dota iespēja pārdomāt iepriekšējo gadsimtu pieredzi. Rotāties ar varas simboliem sava pārspēka izrādīšanā nav mūsdienu civilizācijas princips. Mēs varētu cerēt, ka, izsverot vēstures mācības, šodienas pasaules attīstības spēks īstenosies valstu sadarbībā un solidaritātē, ievērojot principus, kas visiem svarīgi – cieņai pret cilvēku un atbildībai pret tā darbības sekām. Jaunas idejas un inovācijas ir kopā liekamas, balstāmas uz vērtībām, kas apliecina cilvēci, ne barbarismu.

Šis laiks ir visiem mums licis daudz ko pārdomāt. Mūsu iespējās un pienākumos ir rīkoties tā, lai katrs no mums, sākot ar Valsts prezidentu, savās gaitās vienmēr paustu atbalstu cilvēcības un demokrātijas principiem. Mūsdienu pasaulē šie nav tikai vienas valsts, tie ir visas pasaules attīstības pamatprincipi.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!