Paredzams, ka nākamgad Aizsardzības ministrijas (AM) budžets pieaugs par 49 miljoniem latu, intervijā sacīja aizsardzības ministrs Atis Slakteris (TP).
Šāds budžeta pieaugums esot iespējams, jo valstī strauji uzlabojas situācija ar nodokļu iekasēšanu, kā arī tādēļ, ka kopējā valsts ekonomiskā attīstība ar katru gadu attīstās arvien straujāk. Kā to nosaka NATO standarti, minimālais aizsardzībai paredzētais budžets ir 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Kopējais līdzekļu apjoms, kas šogad tika atvēlēts programmai "Valsts aizsardzība, drošība un integrācija NATO" bija 254,04 miljoni latu. AM atvēlētais finansējums šogad ir 231,12 miljoni latu jeb 91% no programmas "Valsts aizsardzība, drošība un integrācija NATO" kopapjoma.

Jau šogad AM prioritātēm budžetā bija paredzēts 80,37 miljonu latu pieaugums, kas ir liels solis Latvijas saistību izpildē. Kā uzsver AM, šāds pieaugums nodrošina gan Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vidējā termiņa plāna paredzēto saistību izpildi, gan Latvijas politisko saistību - 2% no valsts IKP atvēlēšana aizsardzības izdevumiem - izpildi.

Slakteris uzsver: lai arī ar katru gadu AM budžeta apjoms pieaug, visu uzdevumu izpildei līdzekļu nepietiek. Kad Latvija vēl bija tikai ceļā uz NATO un pirmajos gados pēc iestāšanās aliansē, mūsu valstij nemitīgi dažādos projektos tika paredzēta dažāda veida palīdzība, dāvinājumi. Tagad Latvijai jāsāk pašai uzturēt sava armija, jāpērk ieroči, bruņutehnika, jāapģērbj savi karavīri, un tas viss prasa milzu līdzekļus.

Nākamajos gados par prioritātēm AM izvirzījusi militārās bāzes "Lielvārde" būvniecību, bruņutehnikas iegādi misijās dienošajiem karavīriem, kas līdz 2014.gadam varētu izmaksāt aptuveni 20 miljonus latu. Tuvāko gadu laikā cilvēku glābšanai un meklēšanai tika iepirkti vieglās un vidējās klases helikopteri, plānots uzsākt patruļkuģu būvi Latvijā.

Kā informē AM, paredzamie izdevumi turpmākajos gados ir 2008.gadā - 289,5 miljoni latu, 2009.gadā - 325,2 miljoni latu, bet 2010.gadā - 360,9 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!