Bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš uzskata – ja žurnālista Lato Lapsas iesniegtie iespējams noklausīto telefonsarunu atšifrējumi ir autentiski un patiešām atspoguļo negodīgu rīcību tiesu sistēmā, to publiskošanai vajadzētu veicināt tiesu sistēmas attīrīšanos.
"Acīmredzot, tāda ir tiesu sistēmas realitāte. Tiesu sistēmai būtu jāattīrās, un, iespējams, tas var notiks pateicoties šādām lietām," portālam "Delfi" sacīja Endziņš. Viņš arī norādīja – ja pēc šādas informācijas parādīšanās nesekos attiecīga reakcija, "vai mēs varam runāt par tiesisko valsti"?

Lapsas iesniegtajos materiālos, kurus žurnālists sola publiskot tuvākajā laikā, ir iespējamas sarunas starp Andra Grūtupa advokātu biroja darbiniekiem un Latvijas tiesu varas pārstāvjiem un augstām amatpersonām. Ja šīs sarunas patiešām ir notikušas, tās liecina par neētisku aizkulišu lietu kārtošanu tiesu sistēmā un, iespējams arī korupcijas gadījumiem, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

Advokāta un lietu izskatošā tiesneša tikšanās ir pieļaujama tikai gadījumā, ja sarunās piedalās abas lietā iesaistītās puses, portālam "Delfi" komentēja kāds advokāts.

Tiesnešu ētikas kodeksa 3.kanonā noteikts - tiesnesis nedrīkst pieļaut 'ex parte' (izslēdzot vienu pusi) sarunas par iesāktu vai ierosinātu procesu bez pušu klātbūtnes.

Tiesnešu ētikas kodeksa 4. kanonā noteikts, ka tiesnesis organizē savu ārpustiesas darbību tādā veidā, lai tā nenonāktu pretrunā ar tiesnešu pienākumiem un lai neradītu pamatu šaubām par tiesneša spēju veikt tiesneša pienākumus objektīvi.

Ētikas kodeksa 2. kanonā noteikts, ka tiesnesis izvairās no necienīgas rīcības, kā arī no šķietamas šādas rīcības izraisīšanas, un darbojas tā, lai veicinātu sabiedrības uzticību tiesas godīgumam un objektivitātei.

Par pieļautu tiesas ietekmēšanu tieši šādā veidā – neformālajās sarunās – šogad ir izteikt rājiens Rīgas apgabaltiesas tiesnesei Zaigai Vrubļevskai

Dienu pirms kādas lietas izskatīšanas pie Vrubļevskas ciemojusies viņas draudzene, zvērinātai advokāte, kura bijusi saistīta ar privātpersonām un uzņēmumiem, kas figurēja tiesneses lietvedībā esošajā "Skonto naftas" lietā. Tiesnesei vajadzēja vai nu atcelt draudzenes vizīti vai nu atstatīt sevi no lietas izskatīšanas, uzskatīja Tiesnešu disciplinārkolēģija. Tiesnese gan uzskatīja, ka konsultēšanās ar citiem tiesību speciālistiem nenorāda uz to, ka viņa būtu pretlikumīgi ietekmēta.

Zvērinātu advokātu ētikas kodekss nosaka, ka advokātam jābūt pilnīgi neatkarīgam un brīvam no jebkādas ietekmes, jo sevišķi tādas, kas var rasties sakarā ar viņa personīgajām interesēm vai kāda spiediena rezultātā. Kāds cits advokāts sarunā ar portālu "Delfi" norādīja, ka advokāta ētika iesaka ar lietu izskatošos tiesnesi sazināties ar sekretāra starpniecību, lai izvairītos no iespējamiem interešu konfliktiem.

Izvairīties no tiešiem kontaktiem ar lietu vedošo tiesnesi pirms pāris gadiem ieteicis arī Augstākās tiesas priekšsēdētājs.

Premjera padomnieks Arno Pjatkins atturējās komentēt prokuratūrai iesniegto iespējamu sarunu atšifrējumu ietekmi uz uzticību tiesu sistēmai, kamēr tie nav parādījušies atklātībā vai prokuratūra nav izvērtējusi to autentiskumu.

Augstākās tiesas priekšsēdētāja palīdze Anita Kehre izskanējušo informāciju nekomentēja, norādot – kamēr nebūs skaidri zināms atšifrēto sarunu saturs, komentāri netiks sniegti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!