Otrdien 72 gadu vecumā miris Rīgas zooloģiskā dārza vecākais iemītnieks, Misisipi aligators Čabulītis, portālu "Delfi" informēja Rīgas Zooloģiskā dārza informācijas un izglītības nodaļā.
Rīgas Zoodārzā aligators ievests 1935.gada 1.aprīlī. Zoologiskā dārza informācija liecina, ka tobrīd Čabulītis bija vienu līdz triju gadu vecumā. Kādu brīdi kopā ar Čabulīti Zoologiskajā dārzā mita vēl trīs vienaudžiem – divas aligatoru meitenes un viens aligatoru puisi.

Kopš 1977. gada Rīgā bija tikai viens aligators, kurš svēra 140 kilogramus un bija 2,90 metrus garš.

Zooloģiskā dārza informācija liecina, ka Čabulītis, agrākos laikos saukts arī par Ulmanīti, Ali un Genu lielāko savu mūža daļu mita vecajā, par ziedojumiem būvētajā "Krokodilu mājā". Tur pārcieta vairākas apkures problēmas 1958, 1970. un 1980. gados, un ar tām saistītos piecus līdz septiņus mēnešu ilgos gavēņus. 2001. gadā aligators pārcēlās uz "Tropu māju".

Kaut literatūrā iespējamais, savvaļā Ziemeļamerikā mītošo Misisipi aligatoru mūža ilgums tiek vērtēts pat līdz 100 gadiem, drošus pierādījumus šādai ilgmūžībai neviens gan nesniedz. Zoodārzam ir pamatotas aizdomas, ka Čabulītis bija vecākais no Eiropas zoodārzos mītošajiem aligatoriem. Viņa darba mūžs pierādāms, pamatojoties uz Rīgas Zoodārza dzīvnieku reģistrācijas dokumentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!