Aizdomās par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča automašīnas dedzināšanas mēģinājumu aizturētais Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta darbinieks Edgars Gulbis trešdien pagaidām mīklainos apstākļos uz Salu tilta, Rīgā izkritis no policijas automašīnas un iegāzies Daugavā.
No Daugavas vīrieti izvilkuši glābšanas dienesta darbinieki. Viņš ar smagām traumām nogādāts Gaiļezera slimnīcas reanimācijas nodaļā, pastāstīja Gulbja advokāts Aleksandrs Ogurcovs.

Policija šo negadījumu traktējot kā Gulbja bēgšanas mēģinājumu, taču gan viņa draudzene Iveta Šteina, kas braukusi automašīnā aiz Gulbja konvojētājiem, gan Ogurcovs ir pārliecināti, ka vīrietis no automašīnas, visticamāk, ir izgrūsts.

Pēc advokāta domām, ja automašīnā atrodas četri policisti un aizturētais ir saslēgts roku dzelžos, aizbēgt praktiski nav iespējams. Pats Gulbis pagaidām nekādus paskaidrojumus nav spējīgs sniegt, jo viņam pēc notikušā ik pa laikam novērojami apziņas traucējumi, sacīja advokāts.

Ogurcovs jau ir vērsies ar iesniegumu pie ģenerālprokurora Jāņa Maizīša un iekšlietu ministra Ivara Godmaņa (LPP/LC), lūdzot noskaidrot notikušā apstākļus un vainīgās amatpersonas saukt pie atbildības.

Advokāts pastāstīja, ka pagājušajā piektdienā, 21.septembrī, Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa nepagarināja Gulbim iepriekš piemērotā drošības līdzekļa - apcietinājuma - termiņu un viņu atbrīvoja.

Taču nepagāja nedēļa, kad Gulbis no jauna tika izturēts. Tas noticis jauna kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā. Jaunais kriminālprocess pret Gulbi ierosināts par krāpšanu. Advokāts par jauno procesu vēl neesot informēts. Viņam tikai teikuši, ka Gulbis no kāda esot aizņēmies naudu, kuru solītajā termiņā nav atdevis.

Advokāts stāstīja, ka trešdien pie Gulbja ieradušies, iespējams, Organizētās noziedzības apkarošanas biroja darbinieki un paziņojuši, ka viņš tiek aizturēts. Kopā ar Gulbi sākotnēji aizturēta arī viņa draudzene Šteina. Gulbim uzlikti roku dzelži un viņš ievietots automašīnā, kurā bijuši vēl arī četri policisti. Savukārt Šteina tika ievietota citā mašīnā, kas brauca nopakaļ pirmajai.

Abām automašīnām braucot pāri Salu tiltam Šteina pēkšņi pamanīja, ka atveras pirmās braucošās automašīnas durvis, pa tām izkrīt Gulbis, pārveļas pāri tilta margām un iegāžas Daugavā.

Jau vēlāk Šteina ilgu laiku tika noturēta policijā, taču pēc tam atbrīvota. Sievietei paziņots, ka šajā procesā viņai būs liecinieces statuss.

Kā ziņots, Gulbis tiek turēts aizdomās par Vaškeviča automašīnas dedzināšanas mēģinājumu un automašīnas zādzību pagājušā gada jūnijā.

Vaškeviča automašīna tika aizdedzināta pērn jūnijā pie Muitas kriminālpārvaldes ēkas Eksporta ielā, tomēr kopumā ir vismaz pieci kriminālprocesi, kas ierosināti saistībā ar iespējamo Vaškeviča apdraudējumu, tostarp par slepkavības mēģinājumu, šā gada 21.maijā uzspridzinot viņa izmantoto automašīnu "Subaru Impreza".

Aizdomās par saistību ar šiem kriminālprocesiem aizturēts arī Vaškeviča šķirtās sievas Ināras Vilkastes bijušais biznesa partneris Raimonds Štālbergs. Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa Štālbergam 6.septembrī kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!