Saistībā ar atentāta mēģinājuma organizēšanu pret kādreizējo Demokrātiskās partijas "Saimnieks" priekšsēdētāju Ziedoni Čeveru Drošības policijā 1996.gadā bijusi uzsākta operatīvā lieta "Sāga", kurā figurējuši arī tagadējā Privatizācijas aģentūras padomes locekļa Normunda Lakuča, Saeimas deputātu Guntara Krasta un Māra Grīnblata, kā arī īpašu uzdevumu ministra Roberta Zīles vārdi. Par to šodien ziņo interneta portāls "Apollo" un laikraksts "Čas".
Pats Čevers intervijā žurnālam "Klubs" atzinis, ka ticis aizturēts iepriekš sodīts profesionāls slepkava no Dānijas, kurš saņēmis pasūtījumu nogalināt Čeveru. Intervijā Čevers gan pasūtītāju vārdus neatklāj, tomēr norāda uz to, ka šis pasūtījums varētu būt bijis saistīts ar viņa iespējamo kļūšanu par premjeru.

"Tēvzemiešu" vārdus 1996.gada 21.jūnijā toreizējais Saeimas deputāts Ivars Ķezbers paziņojis, tiekoties ar Drošības policijas pārstāvi Jāni Apeli, teikts publikācijā. Ķezberam šo informāciju nodevis viņa bijušais kolēģis Renārs Zaļais. Vēlāk arī pats Ķezbers ticies ar kādu personu, kuru dēvē par Danu un kas atzinusies, ka esot iesaistīta plānotā atentātā pret Čeveru. Cik var noprast, Dans pēc tautības ir dānis.

Ķezbers iesniegumā policijai rakstījis, ka 1995.gada novembrī Dans saņēmis norādījumu pie noteiktiem apstākļiem organizēt Grīnblata, Krasta un vēl kādas personas tikšanos Dānijā ar spēkiem, kuri būtu ieinteresēti vērsties pret Ziedoni Čeveru un viņa tuvākajiem domubiedriem.

Dans arī apgalvojis, ka Krasta ieroču firmas (SIA "R.A.N.G.") pārstāvji sākuši gatavot plānu, kurā ietilpa iepazīšanās ar Čevera mājas apkārtnes izpēti Vecmīlgrāvī dienas tumšajā laikā, personības atpazīšanu pēc fotouzņēmumiem un apsardzes raksturojumu, kā arī ieroču izvēli.

Uzsverot, ka minētie fakti un personas rūpīgi jāpārbauda un ka, pēc Dana teiktā, aiz "Grīnblata, Krasta stāv organizēts spēks", Ķezbers nolēmis par šo lietu ziņot policijai un Dana uzrādītos dokumentus nodevis Apelim, teikts publikācijā.

Publikācijā norādīts arī uz to, ka Danam esot bijuši pilnvarojumi un darba uzdevumi no Krasta vadītās ieroču tirdzniecības firmas, turklāt Dans nodarbojies ar nelegālu ieroču tirdzniecību un transportēšanu.

Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks telefonintervijā publikācijas autoram atzinis, ka šāda operatīvā lieta tiešām bijusi, taču vēl pāris gadus sīkākas tās detaļas nevarot tikt izklāstītas. Amatpersona nav ne apstiprinājusi, ne noliegusi to, ka operatīvajā lietā figurējuši Lakuča, Krasta, Grīnblata un Zīles vārdi.

Reiniks apliecinājis, ka dānis, kurš, kā šķietot, bijis saistīts ar rokeru organizāciju "Hell's Angels", tiešām ticis aizturēts un sniedzis paskaidrojumus. Taču, tā kā Drošības policijai kļuvis skaidrs, ka aizturētais no saviem noziedzīgajiem nodomiem ir atteicies, viņš vienkārši deportēts uz Dāniju.

Zīle šo informāciju komentējis, sakot, ka nekādu oficiālu informāciju par šo operatīvo lietu nekad nav saņēmis. Viņš arī pieļāvis, ka šīs operatīvās lietas parādīšanās atklātībā pašlaik skaidrojama ar kāda vēlēšanos atkal "pacelt R.A.N.G. lietas". Kā norādīts publikācijā, Zīle arī "ironiski izteicās gan par drošības dienestiem, kuri atrodot laiku, lai nodarbotos ar dažādām muļķībām, gan par to, ka operatīvajā lietā par atentāta mēģinājuma organizēšanu figurējuši finansu ministra, premjerministra un partijas priekšsēdētāja vārdi - tie nu gan esot īstie cilvēki, kas organizējot atentātus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!