Koalīcijas partiju padome trešdien vienojās pēc nākamā gada budžeta pieņemšanas sākt darbu pie jaunas valdības veidošanas, bet pašreizējais premjers Aigars Kalvītis (TP) atkāpsies no amata 5.decembrī.
Par to premjers trešdien informēja Valsts prezidentu Valdi Zatleru.

Kalvītis (TP) ceturtdien aicinās Saeimu apstiprināt premjera biroja vadītāju Māri Riekstiņu (TP) ārlietu ministra amatā, līdzšinējo Kuldīgas mēru Edgaru Zalānu (TP) pašvaldību lietu ministra amatā, savukārt līdzšinējo Labklājības ministrijas parlamentāro sekretāri Ivetu Purni (ZZS) labklājības ministres amatā. Kalvītis aicinājis TB/LNNK nedēļas laikā atrast kandidātu ekonomikas ministra amatam.

Valsts prezidents Valdis Zatlers sacīja, ka premjers ir paziņojis viņam par savu demisiju, un, viņaprāt, Saeimai jāsāk nekavējoties strādāt pie jaunās valdības veidošanas jau ceturtdien, un šajā jautājumā jābūt publiskām debatēm. Nākamo premjera amata kandidātu Zatlers nosauks pēc ilgstošām konsultācijām ar partijām, žurnālistiem trešdien pauda prezidents

Jautāts, kādēļ prezidents dažu stundu laikā mainījis savu viedokli un neuzstāj uz valdības atkāpšanas uzreiz pēc budžeta pieņemšanas, Zatlers sacīja, ka svarīgākais, lai jau ceturtdien tiktu uzsākts darbs pie jaunās valdības veidošanās.

Kalvītis skaidroja, ka līdz 5.decembrim valdība turpinās darbu, jo valdībai jāpabeidz iesāktie darbi, piemērm, Latvijas un Krievijas robežlīguma ratificēšana, ES reformas līguma pieņemšanai nepieciešamie sagatavošanas darbi Latvijā un citi, piemēram, 7.decembris ir pēdējais termiņš, kad jāpieņem lēmums par administratīvi teritoriālo reformu. "Mums ir šis darbs jāpabeidz," sacīja Kalvītis.

Premjers uzsvēra, ka neatkāpjas kādu konkrētu valdības kļūdu dēļ, bet gan uzskata, ka pašreizējās koalīcijas darba iespējas ir izsmeltas. "Nepieciešams jauns uzticības kredīts," sacīja premjers.

Kalvītis pauda, ka savas premjerēšanas laikā ir ilgstoši un veiksmīgi vadījis valdību, jo ir pieņemti vairāki lēmumi, kurus iepriekš desmit gadu laikā valdības nav spējušas pieņemts - sagatavots Latvijas - Krievijas robežlīgums, tiek veicināta Latvijas ekonomiskā attīstība, "pirmo reizi valsts vēsturē sagatavots budžets ar 1% pārpalikumu", ratificēta Mazākumtautības konvencija.

Kalvītis noliedza, ka viņš atkāpsies tautas protestu dēļ vai tāpēc, ka sabiedrība neatbalstīja valdības lēmumju rosināt atlaist no amata KNAb priekšnieku Alekseju Loskutovu. Viņš gan uzsvēra, ka viņa vadītās valdības lielākā kļūda ir nespēja paskaidrot savus lēmumus sabiedrībai, kas parādījies gan saistībā ar drošības likumu grozījumiem, gan Loskutova gadījumā.

"Mēs nespējām savu viedokli pamatot," sacīja premjers, norādot, ka nākamajam valdības vadītājam tas būs galvenais uzdevums nepieļaut šādu kļūdu. Vēlāk gan premjers atzina – Loskutovs ir pārkāpis likumu, bet, ja reiz sabiedrība neuzskatīja, ka viņš būtu tik bargi jāsoda, tad varbūt arī nevajadzēja.

Jau ziņots, ka iepriekš prezidents Valdis Zatlers paudis šaubas par Kalvīša valdības spēju sekmīgi turpināt darbu, bet pagājušajā nedēļā pēc labklājības ministres Dagnijas Staķes lēmuma demisionēt, pauda, ka valdībai būtu jāatkāpjas.

Jau vēstīts, ka valdībā patlaban trūkst trīs ministri – ārlietu, pašvaldību lietu un ekonomikas, savukārt labklājības ministre Dagnija Staķe (ZZS) paziņojusi par demisiju, taču pagaidām turpina darbu.

Pēdējo nedēļu laikā sabiedrībā būtiski pieaugusi neapmierinātība ar Kalvīša valdības darbu. Sestdien tūkstošiem cilvēku pulcējās Doma laukumā, lai paustu protestu pret pēdējā laika valdības lēmumiem, tostarp vēlmi atcelt no amata KNAB vadītāju Alekseju Loskutovu. Sabiedrības neapmierinātība ar valdības un Saeimas darbu atspoguļojas arī partiju reitingos. Saskaņā ar pēdējām aptaujām koalīcijas partiju reitingi dramatiski kritušies un saskaņā ar "Latvijas faktu" aptauju, TP oktobrī pat neiekļūtu Saeimā, jo nepārvarētu 5% barjeru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!