Eiropas Parlamenta deputāte, Ārlietu komitejas locekle Inese Vaidere (TB/LNNK) aicina Latvijas Saeimu tuvākajā laikā pieņemt dokumentus, kuros Staļina režīma mākslīgi izraisītais bads ("golodomor") Ukrainā tiktu atzīts par genocīdu, informēja Eiropas Parlamenta UEN grupas preses administratore Aija Dulevska.
"Viens no briesmīgākajiem Staļina režīma noziegumiem ir mākslīgi izraisītais bads Ukrainā 1932.-1933. gadā jeb "golodomor", kā šo noziegumu dēvē starptautiskā sabiedrība," savā vēstulē, kas piektdien iesniegta Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS) un Ārlietu komitejas priekšsēdētājam Andrim Bērziņam (LPP/LC), raksta Vaidere.

Politiķe uzskata, ka "šī ļaundarība ir liekama līdzās nacistu veiktajām masu slepkavībām, tā pārsteidza ar savu īpašo nežēlību" , kad mokpilnā nāvē gāja bojā gandrīz 10 miljoni cilvēku.

Vaidere atzīmē, ka šo mākslīgi izraisīto badu par genocīda aktu ir atzinušas, piemēram, tādas valstis kā ASV, Kanāda Austrālija, Polija, Ungārija, Lietuva, Igaunija, Paragvaja, Peru, Gruzija, Beļģija, Moldova, Itālija un vēl citas. Ukrainas valdība ir vērsusies pie ANO, aicinot Staļina režīma izraisīto badu Ukrainā atzīt par genocīdu.

Arī Eiropas Parlamentā patlaban tiek izstrādāta rezolūcija, kurā tiek aicināts, lai mākslīgi izraisītais bads Ukrainā tiktu atzīts par genocīdu pret ukraiņu tautu. "Nogalināšana ar badu" - arī tā tiek dēvēts "golodomors" "Latvijas tauta, kura komunistiskā terora laikā ir piedzīvojusi līdzīgas šausmas un kuru valstiskā līmenī pārstāv Saeima un valdība, nedrīkst palikt nomaļus," aicina Vaidere. "Mums ir nepieciešams paust savu skaidru nostāju šī briesmīgā nozieguma sakarā. Tāpēc aicinu Latvijas Saeimu vistuvākajā laikā pieņemt dokumentus, kuros Staļina režīma mākslīgi izraisītais bads (golodomor) Ukrainā tiktu atzīts par genocīdu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!