Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš uzskata, ka rūpīgi jāizvērtē apstākļi, kas saistīti ar Latvijas televīzijā paredzētās filmas "Putina sistēmas" demonstrēšanas atcelšanu un Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) priekšsēdētāja Ābrama Kleckina rīcību šajā saistībā, portālu "Delfi" informēja ministra pārstāvis Mārtiņš Panke.
"Man nepieņemami ir NRTP priekšsēdētāja izteikumi, kuros norādīts, ka Latvijai būtu jāievēro Krievijas tiesību akti, kas dienu pirms vēlēšanām nosaka priekšvēlēšanu aģitācijas aizliegumu," norāda ministrs. Bērziņš uzsver, ka Latvijas teritorijā spēkā ir Latvijas tiesību akti, un Latvijas valsts amatpersonām, tostarp NRTP priekšsēdētājam, būtu jāvadās tikai no tiem, turklāt šādi aicinājumi ievērot svešu valstu tiesību aktus var tikt uzskatīti par pretvalstiskiem.

""Radio un televīzijas likums" kā vienu no NRTP darbības principiem nosaka, ka padomei nav tiesību vērtēt radio un televīzijas programmas pirms to raidīšanas, tādēļ gadījumā, ja tiks konstatēta kāda NRTP pārstāvja iejaukšanās, lai panāktu filmas "Putina sistēma" nedemonstrēšanu, uzskatu, ka Saeimai rūpīgi būs jāizvērtē tā atbildība un atbilstība ieņemamajam amatam," norāda Bērziņš.

Ministrs uzskata, ka Krievija ļoti aktīvi izmanto savu ietekmi, lai mainītu Latvijas iekšpolitiskos procesus sev vēlamā virzienā – par to norāda gan Krievijas pārstāvju paustie viedokļi par to, kādai būtu jābūt nākamajai Latvijas valdībai, Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojuma par apņemšanos cīnīties par krievu valodas statusa maiņu Latvijā, lai tā no svešvalodas kļūtu par valsts valodu, kā arī citas aktivitātes. "Es uzskatu, ka Latvija nedrīkst gļēvulīgi pakļauties šādām provokācijām, tādēļ tāpat kā citi sabiedrības pārstāvji vēlos dzirdēt Klecina skaidrojumus par notikušo," uzsver ministrs.

Jau ziņots, ka tehnisku problēmu dēļ, LTV7 pārcēlusi dokumentālās filmas "Putina sistēma" demonstrēšanu uz 8. decembra vakaru, informē LTV7. Savukārt sestdien medijos izskanēja neoficiāla informācija par to, ka Krievijas vēstniecība Latvijā lūgusi LTV atcelt filmas demonstrāciju. Vēstniecības preses sekretārs Sergejs Djačenko radio "Baltkom" pirmdien to noliedza. Filma vēsta par pašreizējā Krievijas prezidenta Vladimira Putina neviennozīmīgi vērtēto ceļu no VDK virsnieka posteņa līdz valsts vadītāja amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!