Satversmes tiesa ir ierosinājusi lietu par finansiāli atbalstāmo kvotu biodegvielas ražošanai akciju sabiedrībai "Baltic Holding Company" un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai "Latraps". Prokuratūra uzskata, ka šiem uzņēmumiem nav attiecīgas atļaujas, ko prasa likums par akcīzes nodokli, turklāt tie tikai plāno sākt ražošanu, līdz ar to nav uzskatami par esošiem ražotajiem,
Saskaņā ar valdības lēmumu uzņēmumam "Latraps" piešķirtas kvotas biodegvielas ražošanai 7813953 litru apjomā, bet akciju sabiedrībai "Baltic Holding Company" 3255814 litru apjomā.

Saskaņā ar Biodegvielas likumu, valsts atbalsts ikgadējā minimāli nepieciešamā biodegvielas daudzuma ražošanai tiek piešķirts un finansiālā atbalsta kvotas biodegvielas veidiem tiek noteiktas Ministru kabineta paredzētajā kārtībā. Likums "Par akcīzes nodokli" nosaka, ka akcīzes preču ražošana ir atļauta akcīzes preču noliktavās.

Lieta ir ierosināta pēc ģenerālprokurora pieteikuma. Ģenerālprokurors norāda, ka saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem par biodegvielas ražotāju esot jāuzskata komercreģistrā reģistrēts komersants, kas ražo biodegvielu akcīzes preču noliktavā un tam ir izsniegta speciāla atļauja (licence) noliktavas turētāja darbībai.

Savukārt, nedz kooperatīvajai sabiedrībai "Latraps", nedz AS "Baltic Holding Company" šāda licence neesot izsniegta, taču abām sabiedrībām ir paredzētas finansiāli atbalstāmās kvotas biodegvielas ražošanai. Abas sabiedrības esot tikai paredzējušas biodegvielas ražošanu, turklāt ārpus Latvijas.

Ministru kabinetam esot tiesības noteikt finansiāli atbalstāmās biodegvielas kvotas ražotājiem, nevis jebkurai sabiedrībai, kas nākotnē plāno uzsākt ražošanu un, iespējams, nākotnē iegūs ražotāja statusu. Turklāt, valstij no sava budžeta esot jāatbalsta vietējās ražotnes, nevis ražotnes ārzemēs.

Ministru kabinets ir uzaicināts līdz 2008.gada 15.februārim sniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!