Saeimas Budžeta komisija trešdien tomēr nolēma virzīt izskatīšanai parlamentā otrajā lasījumā Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumu, kurš fiziskām personām paredz pamatot savus tēriņus, ja tie neatbilst Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīcībā esošajai informācijai par personas ienākumiem un mantisko stāvokli.

Komisijas vadītājs Kārlis Leiškalns (TP) žurnālistiem skaidroja, ka šo deklarāciju vajadzēs iesniegt tiem cilvēkiem, kuriem skaidrā naudā ir vairāk nekā 16 000 latu, vai arī ir tāda manta, kuru pats cilvēks novērtējis kā vērtīgāku par 16 000 latu.

Leiškalns nezināja teikt, cik daudz naudas vajadzēs šā likuma realizācijai, tomēr pauda pārliecību, ka tā būs mazāk nekā iepriekš minētie deviņi miljoni latu, un ka nauda nekļūs par šķērsli likuma ieviešanai.

Paredzēts, ka likumu trešajā galīgajā lasījumā varētu pieņemt tuvāko divu mēnešu laikā. Pirmās deklarācijas cilvēki varētu iesniegt līdz ar 2009.gadu. Deklarācijas būs jāsniedz pēc VID aicinājuma, ja dienests secinās, ka personas tēriņi nesaskan ar VID rīcībā esošo informāciju par personas mantisko stāvokli.

"Mums rodas iespēja šo likumu pabeigt ātri un sagatavot (darbam) Valsts ieņēmumu dienestu", komisijas sēdes laikā uzsvēra Leiškalns. Viņaprāt, jaunais likumprojekts mazinās "birokrātijas spiedienu" uz cilvēkiem un atvieglos valsts institūciju darbu, jo deklarācijas būs jāiesniedz tikai noteiktai cilvēku grupai. Paredzēts, ka VID būs tiesīgs jebkurā laikā cilvēkiem lūgt sagatavot deklarāciju līdz konkrētam datumam par noteiktu laika posmu.

Savukārt deklarācijas iesniegšanas kārtības autoru partijas "Jaunais laiks" (JL) deputāts Krišjānis Kariņš žurnālistiem pauda gandarījumu, jo jaunais likums vispirms skars "klajus nodokļu nemaksātājus". Viņš gan atzina, ka, izskatot likumu trešajā lasījumā, būs jāizvērtē, kāds būs potenciālo deklarāciju iesniedzēju loks – vai nu Latvijas pilsoņi neatkarīgi no viņu dzīvesvietas, vai nodokļu rezidenti, vai, iespējams, cits variants.

Vēl otrdien Leiškalns pauda, ka kvalitatīva fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarācijas izveidei būs nepieciešams no jauna izveidot darba grupu, kā arī kardināli pārskatīt līdz šim padarīto. Tomēr trešdien viņa viedoklis bija krasi mainījies. Viņš to pamatoja ar to, ka svarīgākie jautājumi, kas bija saistīti ar likumprojekta atbilstību Satversmei un cilvēktiesību ievērošanu bija atrisināti jau otrdien. Savukārt Kariņš, kurš līdzīgus aicinājumus, bija izteicis jau otrdien, pauda apmierinātību ar JL ieteikumu atbalstīšanu, kas pēc viņa vārdiem, bijuši izstrādāti kopā ar ekspertiem.

Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka sākumdeklarēšanu ir jāievieš pēc iespējas ātrāk. Prezidents trešdien žurnālistiem sacīja – jo ātrāk ieviesīs sākumdeklarēšanu, jo labāk, taču ir svarīgi tas, cik šī kārtība būs vienkārša un iedzīvotājiem pieņemam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!