Omskas apgabalā arestētas 17.-21.gadsimta gleznas, kas bija atvestas no Latvijas un izstādītas Omskas Tēlotājas mākslas muzejā, ziņo aģentūra "RIA Omskinform".
Arestētas kopumā 58 gleznas.

Pagājušā gada augustā muzejs noslēdza līgumu ar kādu Latvijas galeriju par šīs izstādes rīkošanu. Oktobrī gleznas tika nogādātas Omskā.

Pēc izstādes Latvija vērsās pie Omskas muitas, lai noformētu gleznu izvešanu no Krievijas teritorijas, taču saņēma atteikumu. Vēl vairāk, Omskas muitnieki ierosināja lietu par administratīvu pārkāpumu, kuras ietvaros mākslas darbiem tika uzlikts arests.

Kā aģentūrai "RIA Omskinform" paskaidroja Omskas transporta prokurora vecākā palīdze Natālija Zaiceva, saskaņā ar Krievijas Muitas kodeksu visas preces, kas šķērso muitas robežu, ir pakļautas deklarēšanai un muitas kontrolei. Ja šādas preces šķērso Krievijas robežu saskaņā ar Krievijas puses noslēgtiem ārējiem ekonomiskiem līgumiem, par muitas operāciju veikšanu ir atbildīga Krievijas puse. Tas nozīmē, ka gleznas bija jādeklarē Omskas Tēlotājas mākslas muzejam.

Šā gada 21.janvārī muzejam kā juridiskai personai tika noformēts administratīvā pārkāpuma protokols un lieta nosūtīta tiesai izskatīšanai pēc būtības. Pants, pēc kura tika ierosināta administratīvā lieta par "preču un (vai) transportlīdzekļu nedeklarēšanu vai nepareizu deklarēšanu", ļauj konfiscēt gleznas, un 58 mākslas darbu liktenis tagad atrodas Omskas tiesas rokās.

Latvijas gleznu turpmākais liktenis pagaidām nav zināms, bet Omskas muita situāciju nekomentē, kamēr nebūs pabeigta izmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!