Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) un Tautas partijas (TP) priekšsēdētājs un nesenais premjers Aigars Kalvītis atzinuši, ka pašvaldību reforma var būt izšķiroša valdības pastāvēšanai.
Laikrakstam “Diena” otrdien Godmanis paudis, ka pašvaldību reforma vairāk nekā 100 grozījumu izskatīšana Saeimā var būt nopietns pārbaudījums valdošās koalīcijas spējai sastrādāties. “Šī reforma vare būt izšķiroša valdības pastāvēšanai [..] Valdības vadītājs vada ar pašvaldību reformu saistīto likumprojektu sagatavošanas procesu, bet atbildīgais reģionālās attīstības un pašvaldību ministrs koordinē to izstrādē iesaistīto ministriju darbību. Reformas īstenošana būs apliecinājums valdības spējai”, norādījis Godmanis.

Savukārt Kalvītis koalīcijas brokastīs izteicies, ka “šī reforma ir valdības izdzīvošanas jautājums. Ja nevar nodrošināt tās īstenošanu, tad tāda valdība nevienam nav vajadzīga”, uzsvēris Godmaņa priekštecis.

Pašvaldību reforma izraisījusi arī diskusijas valdošajā koalīcijā. Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) paziņojusi, ka neatbalstīs ar reformu saistīto likumu pieņemšanu, ja vienlaikus netika pieņemts lēmums par otrā līmeņa pašvaldībām. Ne visi novadi spēj pārņemt rajonu padomju funkcijas, lēmumu pamatojis ZZS līderis Augusts Brigmanis un piebildis ka pašvaldību reforma nevar kļūt par šķērsli pašvaldību reformai.

Savukārt TP pārstāvošie reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministrs Edgars Zalāns un Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš aicinājuši diskusiju par otrā līmeņa pašvaldībām atlikt uz vēlāku laiku, lai nekavētu novadu reformas pabeigšanu.

Zalāns uzskata, ka spēcīgie novadi jau tagad ir gatavi pārņemt rajonu padomju funkcijas. Vienīgais izņēmums varētu būt sabiedriskā transporta nodrošināšana, kam tiks meklēti atsevišķi risinājumi.

Diskusijas ap pašvaldību reformu rit jau ilgu laiku. Patlaban TP uzskata, ka primārais uzdevums ir rajonu padomju likvidācija, kamēr ZZS norāda, ka padomju funkcijas nevar nodot novadu vadītāju pārziņā. Jau šonedēļ Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā tiks piedāvāts iepazīties ar atsevišķu rajonu padomju reorganizācijas likumprojektu, par ko aizvadītajā nedēļā vienojās Zalāns, Spudziņš un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!