Nama Rīgā, Brīvības un Dzirnavu ielas stūrī, īrniece Diana Mjatlina vērsusies Rīgas apgabaltiesā ar prasību pret namīpašnieku SIA "Ipso S" un tās vienīgo valdes locekli Dmitriju Stadņuku, lūdzot piedzīt 160 000 latu par morālo kaitējumu.
Prasības pieteikumā norādīts, ka Stadņuks, kurš jau kopš 2006.gada nodarbojies ar nama pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, ilgstoši veicis pasākumus, lai padarītu iedzīvotāju dzīvi dzīvojamā mājā par neiespējamu un panāktu, lai iedzīvotāji paši namu atstātu. Visas šīs darbības nodarījušas morālo kaitējumu.

Mjatlina, kuras prasību apgabaltiesa plānojusi izskatīt šā gada 30.jūnijā, pieteikumā tiesai norādījusi, ka īrniekiem namīpašnieks neesot piedāvājis citas dzīvojamās telpas. Arī kompensācija par nama atstāšanu vai nu vispār neesot piedāvāta, vai arī bijusi simboliska.

Kopā ar prasību īrniece lūgusi apgabaltiesu to nodrošināt un ierakstīt ķīlas tiesību zemesgrāmatā attiecībā uz īpašumu Brīvības ielā. Apgabaltiesa Mjatlinas lūgumu 18.februārī apmierinājusi un nodrošinājusi viņas prasību, norādot, ka tiesai nav zināms atbildētāju mantiskais stāvoklis, līdz ar to prasības apmierināšanas gadījumā sprieduma izpilde lietā varētu tikt apgrūtināta.

Turklāt no lietas materiāliem redzams, ka "Ipso S", kas nodarbojas ar sava nekustamā īpašuma izīrēšanu un iznomāšanu, piederošajam nekustamajam īpašumam Brīvības ielā 46 jau ir piemēroti vairāki nodrošinājuma līdzekļi, kā arī ir uzsākts kriminālprocess par krāpnieciskām darbībām, lēmumā secinājusi tiesa.

Vienotās zemesgrāmatas dati liecina, ka "Ipso S" īpašums Brīvības ielā 46 apgrūtināts vairākkārt un noteikti aizliegumi to atsavināt. Par labu "Nordea Bank Finland Plc" attiecībā uz īpašumu nostiprināta 4,29 miljonus latu vērta hipotēka kā nodrošinājums 2006.gadā izsniegtam 3,3 miljonu latu aizdevumam.

Ķīlas tiesību atzīme uz īpašumu arī ierakstīta, lai nodrošinātu bijušo nama īpašnieku - Igora Badjonova, Viktora Kuliša un Igora Konno - Jūrmalas tiesā iesniegto prasību par darījuma atzīšanu par spēkā neesošu un par pirkuma līguma izpildi.

Šajā lietā atbildētāju statusā ir Stadņuks, Anna Afanasjeva un Viktors Smirnovs, kuram, pēc Uzņēmumu reģistru (UR) apkalpojošās firmas "Lursoft" datiem, pilnībā pieder 2005.gada 16.jūnijā reģistrētā, Jūrmalā esošā SIA "Silk Road Baltija". Tieši šis uzņēmums ir vienīgais 2005.gada septembrī UR reģistrētās "Ipso S" īpašnieks.

Pēc zemesgrāmatas datiem, 1994.gadā īpašuma tiesības uz namu Brīvības ielā atjaunotas Latvijas Pareizticīgās baznīcas Sinodei. Īpašuma kadastrālā vērtība zemei noteikta 84 452 lati, bet ēkām un būvēm - 164 348 lati.

2005.gada 15. un 16.jūnijā Sinode ar diviem līgumiem par vairāk nekā miljonu latu daļu šī īpašuma pārdevusi Konno, Kulišam un Badjonovam. Tā paša gada 29.septembrī Kulišs un Konno pārdevuši pusi īpašuma par 0,53 miljoniem latu "Ipso S".

Dienu vēlāk - 30.septembrī - 1/4 īpašuma par 0,72 miljoniem latu "Ipso S" pārdevis Badjonovs un 2.oktobrī viņš atlikušo sev piederošo 1/4 daļu Brīvības ielas īpašuma par 21 062 latiem pārdevis Afanasjevai. Savukārt Afanasjeva 2007.gada 28.februārī šo daļu pārdevusi "Ipso S" jau par 2,4 miljoniem latu.

Rīgas apgabaltiesas preses sekretāre Evita Naglinska aģentūrai LETA sacīja, ka patlaban apgabaltiesā pārsūdzēti Jūrmalas tiesas šā gada 28.janvāra lēmumi par prasības nodrošinājuma maiņu Badjonova, Kuliša un Konno prasības lietā. Vēl nav zināms, kad apgabaltiesa blakussūdzības izskatīs.

"Ipso S" piederošajam Brīvības ielas 46.namam 2007.gada vasarā arestu noteikusi arī Ekonomikas policija un šo lēmumu 12.jūlijā apstiprinājusi Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa. Šīs tiesas pārstāve Ingrīda Ņeveska aģentūru LETA informēja, ka pagaidām policija sākto kriminālprocesu vēl tiesā izskatīšanai nav nodevusi.

Īpašums Brīvības ielā 46 patlaban iznomāts SIA "Fonds-LC", SIA "Elegant Express", SIA "Americalat", kā arī izīrēts privātpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!