Izdzēstas internetā izplatītās filmas par latviešu karavīru kauju Irākā, novēroja aģentūra LETA.
Videoklipi, kurus vēl otrdien no rīta varēja apskatīt populārajā interneta portālā "YouTube", vairs nav pieejami. Tie pazuda pēc plašsaziņas līdzekļos parādījušas informācijas, ka Nacionālie bruņotie spēki (NBS) izvērtēs publicētos video materiālus.

NBS neatbalsta nesankcionētu materiālu ievietošanu publiskajā telpā, jo ir grūti balansēt starp brīvu informācijas pieejamību sabiedrībai un vienību, karavīru operacionālo drošību starptautisko operāciju rajonos. To, komentējot populārajā interneta portālā "YouTube" ievietotos divus videoklipus no latviešu karavīru misijas Irākā, norādīja NBS komandiera personīgā štāba Preses daļas virsnieks kapteinis Normunds Stafeckis.

NBS izvērtēs publicētos video materiālus, un, ja tiks konstatēts, ka tajos ir karavīru operacionālās drošības apdraudējums, par šo materiālu veidošanu un publiskošanu atbildīgajām personām tiks piemērota disciplinārā atbildība.

Stafeckis skaidroja, ka karavīriem nav aizliegts fotografēt vai filmēt savu dienesta gaitu, veidojot personīgu foto vai video arhīvu. Taču katram indivīdam ir jāapzinās, vai šie materiāli nesatur informāciju, kas var pasliktināt, apdraudēt citu karavīru drošību operāciju rajonā, izpaust valsts noslēpumu saturošu informāciju un citu ar normatīvajiem aktiem aizsargātu informāciju.

Laikraksts "Neatkarīgā" šodien rakstīja, ka videoklipos redzams, kā pērn maijā mūsu karavīru patruļai un tulkam uzbrūk nemiernieki.

Darbība risinās, iespējams, Irākas pilsētā Divānijā, kur līdz pērnā gada vasarai dienēja latviešu kājnieku rota.

Pirmajā klipā redzams pilsētas laukums, tā malā ir vairākas ēkas. Pie tām piebrauc "Hummer" armijas automašīna, no kuras izkāpj mūsu karavīri un met dūmu granātas. Arī pats filmētājs sēž automašīnā, fonā nemitīgi dzirdamas sarunas latviešu valodā, dažādas militāras komandas un kliedzieni.

Pēkšņi blakus filmētājam esošais ložmetējnieks atklāj uguni, un var redzēt, kā uz "Hummer" motora pārsega birst ložmetēja patronu izšautās čaulas. Tobrīd pārvērstās balsīs karavīri sāk saukt: "Atkāpjamies, atkāpjamies!"

Šāvieni skan arī no citām pusēm. Vēl pēc vienas ložmetēja kārtas latviešu karavīri brauc prom no apšaudes vietas. Atceļā karavīri automašīnā sarunājas, ka ir "nolikuši" kādu no pretiniekiem, bet kādam mūsējam ir trāpīts pa ķiveri. Tad kāds no karavīriem pagriež kameru pret sevi un stāsta, ka apšaudē ir ievainots mūsu vienības tulks irākietis Aburamzi Aldžaburi.

Kā atgādina "Neatkarīgā", pērn 13.maijā Aldžaburi galvā ievainoja nezināma snaipera lode. "Kopā ar latviešu puišiem braucām patruļā. Apstājāmies pilsētā, izkāpām no auto. Abās pusēs man bija karavīri. Tad es kādam puikam prasīju, vai te nav redzēti nemiernieki. Tajā brīdī manā galvā trāpīja lode," toreiz stāstīja Aldžaburi. Lode izgāja cauri tulka ķiverei, ieskrambājot galvas ādu. Ārsti pērn prognozēja, ka pēc ievainojuma Aldžaburi labā auss vairs nekad nedzirdēs.

Otrajā portālā "YouTube" ievietotajā filmā latvieši turpina braukt patruļā pa Divānijas ielām. Atkal dzirdami vairākkārtēji šāvieni, un mūsu karavīri ar dūmu granātām veido miglas aizsegu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!