46% Latvijas datorveikalu ir iespējams iegādāties nelegālas datorprogrammas, liecina starptautiskās programmatūras autortiesību aizsardzības organizācijas "Business Software Alliance" (BSA) veiktais pētījums.
Kā informēja BSA Latvijas nodaļas izpilddirektore Sanita Meijere, pētījums tika veikts akcijas "Noslēpumainais pircējs" gaitā.

No pērnā gada oktobra līdz decembrim akcijas laikā speciāli apmācīti cilvēki apmeklēja veikalus, kas nodarbojas ar programmatūras tirdzniecību, un izteica vēlmi iegādāties programmatūru. Noslēpumainie pircēji apmeklēja 160 veikalus 30 Latvijas pilsētās un noskaidroja, kuros no tiem var iegādāties pirātiskas datorprogrammas.

Gandrīz katrs otrais veikals Latvijā ir gatavs pārdot nelegālas datorprogrammas, tādējādi nostādot pircēju autortiesību pārkāpēja lomā. Pircējam minot, ka pērk datoru lietošanai mājās, pārdevēji paši piedāvāja instalēt tajā nelegālas datorprogrammas. Jāpiebilst, ka pārdevēji par šo pakalpojumu nereti prasījuši tikpat lielu naudu, cik maksātu licencētu programmu komplekts mājām, norādīja Meijere.

Daudziem pārdevējiem trūkst zināšanu par programmatūras klāstu un lietošanas nosacījumiem. Piemēram, uzņēmumam piedāvāts iegādāties mājas komplektu, savukārt mājas lietotājam pārdota nelegāla antivīrusu programmatūra - tā vietā, lai ieteiktu piemērotu mājas lietošanai paredzētu legālu antivīrusu programmu.

No šī gada janvāra līdz martam veikalos, kuros noslēpumainajiem pircējiem tika piedāvātas nelegālas datorprogrammas, kontrolpirkumus veica arī Ekonomikas policija. Tāpat pārkāpēji saņems BSA vēstules ar aicinājumu piedalīties īpašās apmācībās par datorprogrammu tirdzniecību. Turpmāk plānots līdzīgas pārbaudes rīkot regulāri.

Lielākais nelegālu programmu tirdzniecības īpatsvars konstatēts Bauskā, Jūrmalā, Olainē un Tukumā. Rīgā nelegālas programmas bija iespējams iegādāties 46% veikalu. Alūksnes, Jelgavas, Siguldas un Valmieras veikalos konstatēts zemākais pirātisma līmenis. Nelegālas datorprogrammas tika piedāvātas dažādos datortehnikas veikalos - gan lielu tīklu filiālēs, gan pie atsevišķiem maziem tirgotājiem.

Saskaņā ar starptautiskās pētījumu kompānijas "IDC" datiem kopējais datorpirātisma līmenis Latvijā 2006.gadā samazinājies par vienu procentu, sasniedzot 56% līmeni.

Datorprogrammu pirātisms 2006.gadā Latvijas ekonomikai nodarījis zaudējumus 26 miljonu ASV dolāru (11,5 miljoni latu) apmērā, kas ir par sešiem miljoniem dolāru (2,6 miljoni latu) vairāk nekā 2005.gadā.

BSA ir dibināta 1988.gadā un darbojas vairāk nekā 80 pasaules valstīs. Organizācija Latvijā pastāv kopš 2001.gada, un tajā ir iesaistījušies 28 vietējie programmatūras ražošanas un tirdzniecības uzņēmumi.

BSA ir vadošā organizācija drošas un likumīgas digitālās pasaules veidošanā. BSA aktivitātēs tiek atbalstīta izglītība un politika, kas veicina autortiesību aizsargāšanu, lielāku drošību virtuālajā vidē, kā arī tirdzniecību un komerciju elektroniskajā vidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!