Vairāk nekā 350 sabiedrībā pazīstami cilvēki un Rīgas domes attīstības departamenta darbinieku parakstījuši aicinājumu mainīt Rīgas domes Attīstības departamenta direktoram Pēterim Strancim piemēroto drošības līdzekli un atbrīvot viņu no apcietinājuma.
Aicinājuma vēstule parakstītāji norāda, ka "nezina nevienu tādu apstākli, kas dotu pamatu uzskatīt, ka Strancis jebkādā veidā varētu ietekmēt vai kavēt izmeklēšanas gaitu, atrodoties brīvībā, vai jebkādā veidā izvairīties no izmeklēšanas, kamēr tiktu noskaidroti patiesie lietas apstākļi".

Aicinājumu parakstījuši mācītājs Juris Rubenis, neiroķirurgs Indars Lūkins, acu ārste Ilga Lūkina, acu ārsts Fēlikss Lūkins, Riteņbraukšanas federācijas viceprezidents Igo Japiņš, uzņēmēja Līga Plaude, ķirurgs Jānis Zaržeckis, māksliniece Vineta Kaulača, uzņēmējs Andris Kreislers, motobraucējs Kristers Serģis, un citi, tostarp vairāki RTU, LU, LLU mācībspēki, daudzi korporācijas "Fraternitas Livonica" biedri, kuru starpā ir juristi, ārsti, inženieri, uzņēmēji, arhitekti un citu profesiju pārstāvji. Aicinājumu parakstījuši arī bijušie skolas un studiju biedri, draugi un paziņas, kā arī vairāk nekā 20 Latvijā zināmi arhitekti, un vairāk nekā 150 domes Pilsētas attīstības departamenta darbinieki.

Aicinājuma parakstītāji Stranci raksturojuši "kā augsta līmeņa profesionāli arhitektūras un pilsētplānošanas jomā, gan arī kā godprātīgu, radošu un inteliģentu personību ar augstu atbildības sajūtu".

Uzņēmējs Andris Kreislers pauž, ka Stranča "lietas publiskošana un tam sekojošā publicitāte liecina par mērķtiecīgu cilvēka notiesāšanu pirms tiesas".

Vēstules par atbalstu un drošības līdzekļa maiņu Strancim uzrakstījusi Latvijas Arhitektu savienības valde, kā arī Krievijas arhitektu savienība, Tatarstānas arhitektu savienība.

Mācītājs Juris Rubenis, neiroķirurgs Indars Lūkins un uzņēmējs Andris Kreislers ir parakstījuši galvojumu par Stranča drošības līdzekļa maiņu, kurā apliecina savu gatavību atbildēt par sekām likuma priekšā, kuras rastos, ja Strancis jebkādā veidā pārkāptu mainītā drošības līdzekļa nosacījumus.

Mācītājs Rubenis apzinoties, ka galvojuma parakstīšana nozīmē lielas atbildības uzņemšanos. "Tomēr, pazīstot Pēteri Stranci, šīs saistības uzņemos ar drošu pārliecību, ka rīkojos pareizi. Lai izmeklētāji risina šo lietu, bet nedomāju, ka Strancis ir bīstams noziedznieks, kurš jātur Centrālcietumā," norāda mācītājs.

Jau vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Stranci aizturēja martā aizdomās, ka viņš, iespējams, izdarījis vairākus ar kukuļošanu saistītus likumpārkāpumus, kas norādīti Krimināllikuma 320. panta 3. daļā caur 15. pantu – par "kukuļņemšanas mēģinājumu, ja tas saistīts ar kukuļa izspiešanu vai to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli".

Ja Stranci atbilstoši šim likuma pantam atzīs par vainīgu, tad likums paredz brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu.

Savukārt pēcāk Rīgas mērs Stranci atstādināja no amata. Vēl pirms tam KNAB aizturēja arī bijušo Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktoru Vilni Štramu un bijušo departamenta administrācijas vadītāju Raimondu Janitu, kuru gan pēcāk atbrīvoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!