Šodien par jaunizveidotās partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) priekšsēdētāju ar 194 balsīm tika ievēlēta Saeimas deputāte Sandra Kalniete.
Kalniete uzrunā pauda apņēmību gada laikā PS izveidot par ietekmīgu partiju, kurai ir nodaļas visos reģionos. "PS nav laika veidoties gausi, jo pašvaldību vēlēšanas ir jau nākamgad, bet Saeimas vēlēšanās iegūt uzvaru būs grūtāk nekā jebkad, jo cilvēki vairs netic politiķiem," sacīja Kalniete.

"Politikā izdzīvo vai nu lunkaniem, vai stiprie," teica politiķe, solot, ka PS būs stiprie.

Partijas priekšsēdētāja amatam tika izvirzīts arī otrs PS izveides iniciators - Eiropas Parlamenta deputāts Ģirts Valdis Kristovskis, kurš no kandidēšanas uz amatu atteicās un lielā vienprātībā tika ievēlēts par PS priekšsēdētājas vietnieku.

Par šādu amatu sadalījumu partijas veidotāji bija vienojušies jau pirms jaunā politiskā spēka dibināšanas kongresa.

Partijas valdē tika ievēlēts Jānis Bakmanis, Ina Druviete, Andris Grīnis, Rolands Irklis, Kārlis Kamradzis, Didzis Konoševskis, Līvija Lavinska, Linards Počs, Anna Seile, Raitis Sijāts, Kārlis Šadurskis, Ilze Vergina un Ilze Viņķele. No Kristovska un Kalnietes virzītajiem kandidātiem valdē netika ievēlēti divi. Darbam valdē netika virzīta Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere un Saeimas deputāte Ilma Čepāne.

Kā ziņots, šodien, visiem 216 kongresa delegātiem balsojot par, Limbažos tika nodibināta jauna politiskā partija - PS. Jaunās partijas pamatvērtības būs nacionāla valsts un ilgtspējīga un līdzsvarota attīstība. Partija cer panākt, ka ap 2020.gadu vidēji ģimenē būs divi bērni un tajās valdīs noturīgas attiecības. Tā solās būt patriotiska un novados sakņota partija, kas balstīsies uz Rietumu demokrātijas vērtībām, un īstenot sociāli atbildīgu politiku.

Partijas kongresā šodien tika pieņemti jaunās politiskās organizācijas statūti un programma, kas iezīmē tās svarīgākos politiskos mērķus, uzdevumus un piedāvā arī risinājumus atsevišķiem jautājumiem.

PS uzskata, ka Valsts prezidents būtu jāvēl tautai un būtu jādomā par prezidenta pilnvaru saprātīgu paplašināšanu, tomēr saglabājot Latvijā parlamentāru valsts iekārtu. Jaunā partija iestājas arī par iespēju došanu iedzīvotājiem iniciēt parlamenta atlaišanu.

"Pilsoniskā savienība" atbalsta politisko partiju līdzfinansēšanu no valsts budžeta, kā arī aicina partijas nodrošināt valsts un pašvaldību iestāžu depolitizāciju. Partija rosina izveidot jaunu Tieslietu padomi, kura nodarbotos ar tiesu varas budžeta pieprasījuma veidošanu un administrēšanu.

Nodokļu jomā PS mudina veikt reformas ienākumu nodokļa iekasēšanā, tostarp paredzot "ģimenēm draudzīgas atlaides". PS skatījumā, nodokļu slogs tuvākajos gados ir jāpārnes no iedzīvotāju ienākumiem uz patēriņu, tostarp vēršoties arī pret darījumiem ar nekustamo īpašumu.

Šodien pieņemtie partijas statūti paredz, ka jauniem biedriem nebūs jāmaksā iestāšanās maksas, bet biedra nauda būs 2% no partijas biedra ikmēneša ienākumiem.

Kristovskis debatēs sacīja, ka partijas dibināšana ir atbilde tam, kas notiek valstī. "Varas partijas nav spējušas sagatavot Latviju 21.gadsimta izaicinājumiem. Vara ir kļuvusi liekulīga," izteicās politiķis.

Saeimas deputāte Ina Druviete savukārt pauda viedokli, ka partija dibinātāji ir pulcējušies, lai rastu risinājumu, kā stiprināt Latviju kā valsti, bet bijušais deputāts Juris Vidiņš sacīja, ka grib ticēt partijas dibinātājiem, kuru vidū ir arī viņš pats: "Un es ceru, ka viņi nepievils. Bet, ja pievils, neko darīt, meklēsim citus!"

Saldus mērs Didzis Konoševskis, kurš arī ir partijas dibinātāju rindās, aicināja jauno partiju attīstīt reģionus, paužot viedokli, ka Rīgai jau kļūst par smagu tas, ka viss notiek galvaspilsētā.

Partijas dibināšanā piedalījās arī ievērojamais Atmodas laika politiķis Romualds Ražuks un dziesminiece Ieva Akurātere. Tāpat PS darbosies bijušās Saeimas deputātes Aijas Počas dēls Linards un pašlaik joprojām Saeimā strādājošās Annas Seiles dēls Guntars.

Jau ziņots, ka pirms dažiem mēnešiem Kalniete atstāja partiju "Jaunais laiks", bet Kristovskis - apvienību "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK un paziņoja par vēlmi dibināt jaunu nacionāli patriotisku partiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!