Sestdien Krievijas radikāli patriotiski noskaņoto jauniešu organizācija "Jaunā Krievija" pie Latvijas vēstniecības Maskavā sadedzinājusi dokumentālās filmas "Padomju Stāsts" ("The Soviet Story") režisora Edgara Šņores lelli, ziņo Krievijas masu mediji.
Aptuveni divi simti jauniešu pie vēstniecības pakāruši un aizdedzinājuši lelli, kas attēloja filmas režisoru, un jaunieši metuši ugunskura līdzpaņemtus zīmuļus. Jaunieši arī mēģinājuši iesniegt vēstniekam 1000 cilvēku parakstītu petīciju ar aicinājumu Latvijas valdībai aizliegt šīs filmas demonstrēšanu un svītrot no mācību grāmatām "melīgus antikrievijas" apgalvojumus. Kustības aktīvisti gan apgalvo, ka vēstnieks petīciju nav pieņēmis.

Akcijā pie vēstniecības piedalījušies arī Krievijas valsts domes deputāts Maksims Mišenko, vēsturnieks Aleksandrs Djukovs un televīzijas žurnālists Mihails Leontjevs.

Kustības aktīvisti protestē pret filmu, kurā, pēc viņu apgalvojumiem, ir vairāki falsificējumi.

Filmas autors un režisors ir Edvīns Šņore, operators - Rihards Vīgants, producents - Kristaps Valdnieks. "Padomju stāsta" veidošanā piedalījās arī EP deputāti no Latvijas Ģirts Valdis Kristovskis un Inese Vaidere, bet finansiālu atbalstu šī darba tapšanai sniegusi Eiroparlamenta Nāciju Eiropas grupa (UEN).

Filmā redzami gan unikāli dokumenti un hroniku kadri, gan izskan starptautiski atzītu vēstures autoritāšu un politiķu viedokļi un padomju totalitārisma režīmā cietušo latviešu, krievu, ukraiņu dzīves liecības.

"Padomju stāsts" tapis divus gadus, bet Šņore tai materiālus vācis veselus desmit gadus, vēl būdams starptautisko attiecību students.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!