Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) sākusi epidemioloģisko izmeklēšanu par deviņu iedzīvotāju saslimšanu ar akūtām zarnu trakta slimībām pēc gatavas pārtikas baudīšanas lielveikalā "Maxima" Augusta Deglava ielā 67.

SVA epidemiologi aicina iedzīvotājus, kam nedēļas nogalē pēc lielveikalā "Maxima" (A.Deglava ielā 67) iegādātās gatavās pārtikas baudīšanas ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, sazināties ar savu ģimenes ārstu un epidemiologu.

SVA epidemiologi uzsākuši epidemioloģisko izmeklēšanu un par notikušo informējuši Pārtikas un veterināro dienestu pēc tam, kad laika periodā no 31.maija līdz 2.jūnijam saņēmuši informāciju par 9 iedzīvotājiem ar akūtām zarnu trakta saslimšanas pazīmēm.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka visi saslimušie 29. maijā iegādājušies siltos ēdienus lielveikalā "Maxima" (A.Deglava 67). Saslimušo vidū ir septiņi pieauguši un divi bērni. Saslimušie hospitalizēti ar sākotnējo diagnozi: akūts gastroenterīts/gastroenterokolīts. Slimībai ir vidēji smaga gaita.

Epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka visi saslimušie ēda kartupeļu biezputru un šobrīd pastāv aizdomas, kas tieši šis produkts ir saslimšanas cēlonis.

Ja kādam iedzīvotājam mājās vēl saglabājusies nedēļas nogalē minētā lielveikala siltajā cehā pagatavotā kartupeļu biezputra, to nekādā gadījumā nelietojiet uzturā, bet zvaniet SVA Rīgas filiāles epidemiologam (diennakts tālrunis 67271738), lai šo produktu nodotu laboratoriskajai pārbaudei.

Pēc ziņojuma saņemšanas no Sabiedrības veselības aģentūras, lielveikala "Maxima" Augusta Deglava ielā 67 kulinārijas cehā apturēta ražošana un ieviesta pastiprināta pārtikas drošības uzraudzība. "Maxima" Kvalitātes vadības departaments noņēmis paraugus analīzēm, ko nosūtījis laboratoriskiem izmeklējumiem un vienlaikus gaida no Sabiedrības veselības aģentūras un Pārtikas un Veterinārā dienesta precīzu informāciju, kas ļautu nodrošināt visas kvalitātes prasības.

Paralēli tam tiek veikta iekšējā izmeklēšana un līdz tās beigām divas atbildīgās ceha amatpersonas atstādinātas no savu pienākumu veikšanas. Ja atbildīgo valsts institūciju slēdziens par notikušo norādīs uz attiecīgā "Maxima" ceha atbildību, uzņēmums uzņemsies pilnu atbildību par notikušo. Vienlaikus tiks izmeklēta attiecīgo darbinieku atbildība notikušajā un, ja tas izrādīsies nepieciešams, izdarīti administratīvi secinājumi.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!