Vairāk nekā puse rīdzinieku – 67% - uzskata, ka Rīgas pašvaldībā korupcija ir ļoti izplatīta un viņi par to samērā bieži uzzina no draugiem un paziņām, savukārt uzņēmēju vidū tikai 22% uzskata, ka korupcija ir izplatīta parādība pašvaldībā. Gan iedzīvotāji, gan uzņēmēji par korupciju domē visbiežāk uzzina no masu medijiem, liecina SKDS aptauja.
Atbilstoši pētījuma rezultātiem 50% aptaujāto uzņēmēju Rīgas domes darbību vērtē kopumā pozitīvi. Pretēju viedokli pauž 17% respondentu. Gandrīz trešā daļa - 32% respondentu atzīst, ka viņiem ir "grūti pateikt", kā viņi vērtē pašvaldības darbu.

Piecu punktu skalā (kur "1" nozīmē "korupcija ir ļoti izplatīta", bet "5" - "korupcijas nav vispār") korupcijas izplatību Rīgas domē un tās struktūrvienībās aptaujātie Rīgas uzņēmēji vērtē ar 3,09.

34 % respondentu - uzņēmēju pauž viedokli, ka korupcijas pašvaldībā nav vai tā ir ļoti neliela (vērtējums "5" un "4"), bet 22% norāda, ka korupcija domē ir salīdzinoši izplatīta (vērtējums "1" un "2") .

Starp uzņēmējiem 85 % informāciju par negodīgiem vai šaubīgiem darījumiem Rīgas domē iegūst no "masu informācijas līdzekļiem". 21% gadījumu uzņēmēji atzīmējuši, ka šāda veida informāciju gūst "no dažādiem stāstiem par kādu uzņēmēju pieredzi (nav zināms konkrēts cilvēks)" un - tāpat 21% gadījumu - "no draugu, paziņu personiskās pieredzes. To, ka informācijas avots ir "personiskā saskarsme ar Rīgas domi", minēja 5% aptaujāto uzņēmēju. 8% uzņēmēju norādīja, ka viņiem "nav informācijas" par negodīgiem vai šaubīgiem darījumiem domē.

Rīgas iedzīvotāji par korupcijas izplatību domē ir noskaņoti kritiskāk nekā uzņēmēji - iedzīvotāju vidējais vērtējums ir 2,03 punkti. To, ka korupcija pašvaldībā ir diezgan izplatīta, uzskata 67% aptaujāto rīdzinieku, bet 7% pauž viedokli, ka tā drīzāk nav izplatīta.

Arī Rīgas iedzīvotāji kopumā visbiežāk (71%) atzīst, ka informāciju par negodīgiem vai šaubīgiem darījumiem domē iegūst no "masu informācijas līdzekļiem". Otrs biežāk minētais avots (27%) ir "draugu, paziņu personiskā pieredze", bet 17% izvēlējušies atbildi "dažādi stāsti par uzņēmēju pieredzi (nav zināms konkrēts cilvēks)". Rīdzinieki kopumā biežāk nekā uzņēmēji norādījuši uz savu personisko saskarsmi ar domi (11%). To, ka viņiem nav informācijas par negodīgiem darījumiem pašvaldībā, atzīst 7% iedzīvotāju.

Tomēr vairākums aptaujāto pozitīvi vērtējuši domes darbinieku attieksmi (54%) un viņu kompetenci, zināšanas (54%). Tikai nedaudz retāk (49%) šāds vērtējums sniegts darbinieku godīgumam. Vairāk nekā trešdaļa respondentu (35%) izvēlējušies atbildi "grūti pateikt".

Vērtējot dažādus priekšlikumus par korupcijas mazināšanu Rīgas domē, uzņēmēji visbiežāk (41%) par nepieciešamu atzinuši lēmējvaras un izpildvaras nodalīšanu, un tikai nedaudz retāk (38 %) minēta iepirkumu centralizēšana. 33 % aptaujāto uzņēmēju par nepieciešamiem pasākumiem korupcijas mazināšanai atzinuši konsultatīvās padomes izveidi un domes ētikas kodeksa apstiprināšanu. Par pēdējiem diviem pasākumiem respondenti salīdzinoši bieži izteikušies, ka šie pasākumi "situāciju nepasliktinās, bet arī neizlabos".

Arī aptaujātie Rīgas iedzīvotāji kopumā par svarīgu korupcijas mazināšanai atzina lēmējvaras un izpildvaras nodalīšanu (33 %). Nedaudz retāk (30%) respondenti par nepieciešamu uzskatījuši domes ētikas kodeksa apstiprināšanu. Viedokli, ka iepirkumu centralizēšana un konsultatīvās padomes izveide ir būtiska korupcijas mazināšanai, pauda attiecīgi 25 un 24 % respondentu. Rīdzinieki kopumā biežāk nekā uzņēmēji atzīmējuši, ka, pēc viņu domām, šie pasākumi "situāciju nepasliktinās, bet arī neizlabos" (17 -24 %).

Aptaujāti 506 Rīgas uzņēmēji, kuriem tika lūgts norādīt, kā viņi vērtē Rīgas domes darbību kopumā, kā arī sniegt vērtējumu par vairākiem domes darbības aspektiem. Par šo pašu tēmu aptaujāti tika arī 782 Rīgas pastāvīgie iedzīvotāji 18 - 74 gadu vecumā.

SKDS maijā un jūnijā ir veicis Rīgas uzņēmēju un iedzīvotāju aptauju, lai izzinātu viņu uzskatus par korupciju Rīgas domē, pēc Rīgas domes Pretkorupcijas komisijas vadītāja deputāta Einara Cilinska (TB/LNNK) ierosinājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!