Iespējams, ka bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe – Freiberga pretlikumīgi ieguvusi vēl vienu rokaspulksteni, kas bijis 300 latu vērts un ko viņas prezidentūras laikā bija dāvājis Šveices prezidents Zamuels Šmids un viņa dzīvesbiedre. Par to trešdien, atsaucoties uz "Baltic Screen" (BS), ziņo "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).
Laikrakstā norādīts, ka savulaik Vīķei - Freibergai oficiāli dāvināto rokaspulksteni valstij divas dienas pirms eksprezidentes termiņa beigām norakstīja toreizējais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andrejs Pildegovičs.

Tādējādi pulkstenis tika izslēgts no pamatlīdzekļiem.
"Baltic Screen" atzīmē, ka šis rokaspulkstenis, tāpat kā cits - 1000 latu vērtu rokaspulkstenis par kuru kā, iespējams, pretlikumīgi iegūtu, tika ziņots iepriekš - pēc speciālistu komisijas atzinuma, bijis bojāts, līdz ar to zaudējis vērtību. Ekspertu atzinumā teikts, ka pulksteni, kopš saņemšanas 2005. gada 20. jūnijā, skāris mitrums, kas traucē tā mehānisko darbību.

Dažas dienas vēlāk pēc atzinuma saņemšanas Valsts prezidenta kancelejas komisija pieņēmusi lēmumu pulksteni izslēgt no pamatlīdzekļiem un pēc tam "norakstīt bez grāmatojumiem". BS akcentē, ka jaunajai Valsts prezidenta kancelejas vadībai pulksteņa norakstītāji neesot atstājuši nekādus dokumentus par šī valsts īpašuma tālāko likteni.

Jau vēstīts, ka iepriekš tika ziņots par citu - 1000 latu vērtu - iespējams, nelikumīgi iegūtu rokaspulksteni. Šo pulksteni Valsts prezidente savulaik saņēma kā laikraksta "Čas" gada cilvēks 2000. gadā. Arī toreiz komisijas vērtējums par rokaspulksteni bija negatīvs. Pēc tās atzinuma tas bijis nolietots un ieguvis dažādus neatgriezeniskus defektus. Tomēr NRA publicētās fotogrāfijas liecina, ka Vīķe - Freiberga pulksteni vēlāk nēsājusi.

Pati eksprezidente gan otrdien noliedza varbūtību, ka 1000 latu vērto pulksteni būtu saņēmusi pretlikumīgi. Viņa notikušo skaidroja kā "sveicienu no politiskajiem konkurentiem", kuri nevēlas bijušās prezidentes iesaistīšanos politikā. Raksta autori - BS - gan šādu versiju noraidīja.

Ministru kabineta noteikumi paredz iespēju amatpersonām, pametot posteni, iepatikušās dāvanas par saviem līdzekļiem izpirkt, - to ir izmantojuši gan valdību vadītāji, gan arī prezidenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!