Pēc Latvijā lielākā bioetanola ražotāja SIA "Jaunpagasts Plus" pasūtījuma Stendes Selekcijas un izmēģinājumu stacijas (SSIS) zinātnieki izaudzējuši kviešu šķirni, kura maksimāli efektīvi var tikt kultivēta Latvijas un Baltijas klimatiskajos apstākļos un praktiski bez atlikuma izmantojama bioetanola iegūšanai, ziņo laikraksts "Diena".
Jauno šķirni raksturo augsta ražība, liela veldres un slimību izturība, augsts cietes un zems proteīna saturs graudos, kuri ir rupji un izlīdzināti. Tie parasti nesadīgst vārpās, bet pārstrādes procesā dod daudz bioetanola.


Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis, Dr. habil. chem. Valdis Kampars, vērtējot biodegvielas ražošanas perspektīvas Latvijā, atzīst, ka viens hektārs graudaugu var dot 2500 litru, bet viens hektārs rapšu 1300 litru dīzeļdegvielas ekvivalenta un no platību izmantošanas viedokļa bioetanola ražošanai ir pozitīvas iezīmes.


Pašreizējās biodegvielas ražošanas jaudas ļauj sasniegt apmēram 5% līmeni no benzīna patēriņa valstī, bet pēc lignocelulozes tehnoloģiju ieviešanas to būtu viegli dubultot, secina Kampars.


SIA "Jaunpagasts Plus" valdes priekšsēdētāja padomnieks Armands Gūtmanis pārliecināts, ka graudu audzēšana biodegvielai nekonkurēs ar graudu audzēšanu pārtikai, jo valstī ir pietiekami daudz neizmantotas aramzemes. Šo kviešu audzēšana bioetanolam lētāk izmaksās arī fermeriem, kaut vai tāpēc, ka neprasa pārāk daudz minerālmēslu, laikrakstam paudis Gūtmanis.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!