Valsts civildienesta pārvalde (VCP), izmeklējot pret Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāru Mareku Gruškevicu (TP) ierosināto disciplinārlietu, nav konstatējusi pārkāpumus Gruškevica rīcībā, ļaujot pasaules hokeja čempionāta laikā komandējumā uz Halifaksu doties diviem IZM darbiniekiem.
VCP portālu "Delfi" informēja, ka disciplinārlietas izmeklēšanā VCP nav guvusi apstiprinājumu IZM ierēdņu vēlmei par valsts naudu apmeklēt hokeja spēles, arī "komandējumā nosūtāmo personu izvēle ir attaisnojama, jo ir nodrošināta loģiska un efektīva komandējumā sasniegto rezultātu izmantošana IZM funkciju izpildē," informē VCP priekšnieks Māris Skudra.

"Delfi" jau vēstīja, ka laikā, kad Kanādā norisinājās šā gada Pasaules čempionāts hokejā, nepieciešamība doties komandējumā uz šo valsti, turklāt tieši uz Halifaksu, kur notika visas Latvijas izlases spēles, bija radusies IZM Eiropas lietu departamenta vadītājai Guntai Arājai un valsts sekretāra Mareka Gruškevica (TP) padomniekam Oskaram Balodim, kurš savulaik tādā pašā amatā deva padomus toreizējam premjeram Aigaram Kalvītim (TP).

Pēc tam, kad informācija par šo braucienu kļuva publiski zināma, premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) pieprasīja paskaidojumus izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei (ZZS), kas jau iepriekš paziņoja, ka par notikušo neplāno uzņemties atbildību. Koķe neesot piekritusi, ka šāds brauciens nepieciešams, tāpēc tajā nav ļāvusi doties pašam Gruškevicam, kas to vēlējies, tomēr ietekmēt Gruškevica komtenecē esošo jautājumu izlemšanu ministre neesot varējusi un Gruškevics ļāvis braukt šajā komandējumā Balodim un Arājai.

Kā portālu "Delfi" informēja VCP, "disciplinārlietas izmeklēšanai iesniegtie dokumenti apstiprina, ka jautājums par komandējuma programmas un IZM delegācijas sastāvu, kā arī par IZM starptautiskās sadarbības prioritātēm 2008.gadam ir ticis apspriests jau šī gada janvārī, un par to ir bijusi informēta arī IZM ministre. Jautājums par starptautiskās sadarbības atjaunošanu ar Kanādu laikā, kad Latvijai tiek pievērsta pastiprināta uzmanība dēļ hokeja valstsvienības komandas dalības Pasaules hokeja čempionātā ir ticis diskutēts un lēmums par vizīti ir pieņemts, jo Pasaules hokeja čempionāta norises vietā Jaunskotijā atrodas nozīmīgas Kanādas un Ziemeļamerikas izglītības iestādes, ar kurām Latvijas izglītības iestādēm ir jau iepriekš veidojusies veiksmīga sadarbība. "

No disciplinārlietas izskatīšanai iesniegtajiem materiāliem VCP ir secinājusi, ka komandējuma lietderība ir bijusi izvērtēta atbilstoši IZM iekšējiem kārtības noteikumiem, par ko ir bijusi informēta arī IZM ministre. Vienīgi nav bijusi ievērota Ministrijas valsts sekretāra komandējuma saskaņošanas kārtība, bet tā kā valsts sekretārs komandējumā nav devies, kā arī nav konstatējami materiāli zaudējumi vai arī, kādas personas tiesību aizskārums, šis apstāklis ir vērtējams kā maznozīmīgs, kas nav radījis nelabvēlīgas tiesiskas sekas. VCP savā atzinumā ir norādījusi IZM turpmāk, plānojot komandējumus stingri ievērot IZM noteikto ārvalstu komandējumu organizēšanas kārtību.

"Disciplinārlietas izmeklēšanas laikā nav gūts apstiprinājums dienesta pārbaudē izvirzītajam pieņēmumam, ka IZM amatpersonu komandējuma sākotnējais mērķis uz Halifaksu ir bijusi iespēja amatpersonām, izmantojot valsts budžeta līdzekļus, apmeklēt pasaules čempionāta hokejā spēles, " informē VCP.

"Komandējumā nosūtāmo personu izvēle ir attaisnojama, jo ir nodrošināta loģiska un efektīva komandējumā sasniegto rezultātu izmantošana IZM funkciju izpildē, kā arī no Baloža un Arājas komandējumu atskaitēm ir secināms, ka komandējumam izvirzītie mērķi ir sasniegti, informē VCP priekšnieks Māris Skudra.

Jau vēstīts, ka Godmanis jūlija vidū parakstīja rīkojumu par disciplinārlietas uzsākšanu pret Gruškevicu saistībā ar divu IZM darbinieku komandējumu uz Kanādu pasaules hokeja čempionāta laikā.


"Delfi" jau vēstīja, ka IZM darbinieki - Gunta Arāja un Oskars Balodis hokeja čempionāta laikā notiekošajā komandējumā Kanādā iepazinušies ar vairāku provinču izglītības iestāžu darbu un nonākuši pie secinājumiem, ka jāturpina sadarbība starp Latviju un Kanādu dažādu izglītības programmu īstenošanā un pieredzes apgūšanā, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā atskaite par komandējumu, kura oficiālajā daļā gan hokeja spēļu apmeklējums nav iekļauts.

Saskaņā ar portāla "Delfi" rīcībā esošo atskaiti un komandējuma plānu, IZM Eiropas lietu departamenta lietu direktore Arāja un valsts sekretāra Mareka Gruškeviča (TP) padomnieks Balodis komandējuma laikā no 3. līdz 6.maijam tikušies ar sešu dažādu Jaunskotijas provinces izglītības iestāžu pārstāvjiem, tostarp kādas augstskolas sabiedrisko attiecību ētikas centra izpilddirektoru Franku Švarcu (Frank Schwartz).

Arāja un Balodis tikušies arī ar dažādām Kanādas Atlantijas un Jaunskotijas provinču amatpersonām, kā arī piedalījušies Latvijas vēstniecības rīkotā pieņemšanā.
Komandējuma atskaitē Balodis un Arāja izsaka virkni priekšlikumu IZM turpmākai rīcībai sadarbībā ar Kanādu.
"Latvijai kā ES dalībvalstij ir iespējams veidot sadarbības projektus ar Kanādas provincēm augstākās izglītības jomā, balstoties uz 2006.gadā noslēgto ES-Kanādas sadarbības līgumu augstākajā izglītībā, mācībās un jaunatnes jomā, informācija par Jaunskotijas provinces universitāšu interesi veidot šādus sadarbības projektus tiks izplatīta visām Latvijas augstskolām, īpaši akcentējot studentu apmaiņas, tai skaitā maģistra doktora un pēcdoktorantūras studijām," norāda ministrijas amatpersonas.

Tāpat Balodis un Arāja atskaitē ziņo, ka "sadarbības projektiem ir iespējams saņemt arī finansējumu no ES-Kanādas sadarbības programmas, kuru administrē Eiropas Komisija. No IZM puses tiks izdarīts viss, lai 2007.gadā iniciētais Latvijas Republikas valdības un Kanādas valdības līgums par sadarbību izglītībā un zinātnē tiktu noslēgts līdz 2008.gada beigām, lai noteiktu studentu nosūtīšanas un uzņemšanas principus un jau 2009./2010. akadēmiskajā gadā tiktu īstenotas studentu un mācībspēku apmaiņas. Lai īstenotu šīs aktivitātes, finansējumu ir iespējams saņemt no ES - Kanādas sadarbības programmas līdzekļiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!