Biedrība "Noguldījumu drošība" nākamnedēļ Rīgā piketā protestēs pret finanšu piramīdu darbību Latvijā, informēja biedrības valdes priekšsēdētājs Aivars Tīrumnieks.

Pikets notiks 10. septembrī plkst. 11 Rīgā, K.Valdemāra ielā 33. Piketa mērķis ir "protestēt pret krāpnieku - finanšu piramīdas "European American Prosperety Trust Corperation" (EAPTC) - atklātu, nesodītu darbību Latvijā septiņu gadu garumā".

"Valstij un sabiedrībai ir jāzina, ka minētajā laika periodā, pēc biedrības rīcībā esošās informācijas, kompānija piesaistījusi vairāk nekā 132 miljonus ASV dolāru no aptuveni 18 000 Latvijas iedzīvotāju," norādīja Tīrumnieks.

Pēc viņa teiktā, kompānija pagājušā gada rudenī pārtraukusi līgumos noteiktās peļņas procentu izmaksas, bet šā gada pavasarī, atsaucoties uz vispasaules ekonomisko krīzi, atteikusies izmaksāt noguldīto līdzekļu pamatsummas.

"Tā vietā viņi anulēja līgumus, liekot to oriģinālus nosūtīt nesen Panamā reģistrētai kompānijai "Credit Union", kura esot EAPTC saistību pārņēmēja. Saistības tā nepārņēma, bet klientu naudu gan, vēl jo vairāk bez tiesībām to prasīt atpakaļ tuvāko piecu gadu laikā. Ne uz kāda veida kontaktiem ar klientiem kompānija neiešot, bet savā "prospektā", atklāti draudot par jebkādu pretdarbību slēgt kontus, solīja apmaiņā pret līgumiem izsniegt savu akciju sertifikātus," klāstīja Tīrumnieks.

Ekonomikas policija 2005. gadā saistībā ar kompānijas nelicencētu uzņēmējdarbību ierosinājusi kriminālprocesu. Turpinās vairāku desmitu cietušo iesniegumu izmeklēšana, bet darba apjoms esot tik liels, ka procesa virzītājs - Ekonomikas policijas inspektors Romāns Līcis - viens ar šo lietu netiks galā, norādīja biedrības priekšsēdētājs.

Kā informēja Tīrumnieks, piecas ārzonu kompānijas reģistrētas Belizes uzņēmumu reģistrā, viena kompānija reģistrēta Panamā. Pēdējā informācija liecinot par to, ka "Mulberry Group" (iepriekš "European Prosperity Club" - EPC) prezidents Ēriks Gromuls 2007. gada pavasarī dibinājis vēl vienu kompāniju Floridā un šī gada sākumā četras kompānijas Kostarikā.

"Šo noziegumu 27 kompānijas direktoru vadībā Latvijā turpina īstenot iespaidīgs skaits darbinieku, kuru darbību tā arī neviens necenšas apturēt," uzsver biedrības priekšsēdētājs.

Kā ziņots, finanšu piramīdā, kuras pētīšana laikraksta "Dienas Bizness" (Db) žurnālistam Aigaram Kauliņam pērn beidzās ar draudiem, ieguldījušas vairākas amatpersonas.

Pēc EPC atzara "Mulberry Team" prezidenta Nikolaja Šestakova teiktā, noguldītāju vidū esot arī Saeimas deputāti. "Kopējais ieguldītāju skaits mērāms desmitos tūkstošu," laikrakstam apgalvojis Šestakovs.

Joprojām nav īstas skaidrības, vai šo skaitu veido tikai Latvijas ieguldītāji, vai visi struktūrā esošie.

"Mullberry Team" ir daļa no "Mulberry Group", kas savukārt ir tā pati EPC, tikai ar mainītu nosaukumu.

Kā ziņots, Rīgas Galvenajā policijas pārvaldē tika sākts kriminālprocess par izteiktajiem draudiem Db žurnālista Kauliņa dzīvībai.

Draudēts arī "Mulberry Group" amatpersonām, iepriekš atzina Šestakovs.

"EPC darbība, pieņemot noguldījumus, ir krimināli sodāma," Db atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes priekšsēdētājs Uldis Cērps. Viņš norādīja, ka finanšu piramīdas apturēšana ir policijas kompetencē. "Licenci finanšu piramīdai mēs vispār neizsniegtu, bet cilvēkiem, kuriem piedāvā ieguldīt naudu nelicencētos uzņēmumos, jāziņo policijai," sacīja Cērps.

Savukārt Šestakovs uzsver, ka "Mulberry Group" nodēvēšana par finanšu piramīdu ir nepatiesa. "Mulberry Group" ar līgumattiecībām ir apvienotas vairākas kompānijas. "Mēs pamatā darbojamies kā finanšu starpnieks un pārdodam dažādu kompāniju finanšu produktus. Mums kā starpniekiem nav tiesību pieņemt noguldījumus un slēgt ar investoriem tiešus līgumus," sacīja Šestakovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!