Izvērtējot iespējas samazināt valsts pārvaldes izdevumus, valdība slēgtā sēdē apsvērusi iespēju "iesaldēt" arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas jeb "Gaismas pils" būvniecības projektu, taču izvēlējusies valsts pārvaldes darbinieku algu "iesaldēšanu", jo "Gaismas pils" būvniecības apturēšana draudētu ar milzu soda naudām, svētdien ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Kā informē raidījums, ministri slēgtajā sēdē noskaidrojuši, ka bibliotēkas būvniecības process nav apturams. Noslēgtajos līgumos ar bibliotēkas cēlājiem paredzētas soda naudas par gaismas pils būbdarbu apstādināšanu  vai bremzēšanu, kas sniegtos pat līdz 100 000 latu dienā.

Jau vēstīts, ka "Gaismas pili" paredzēts uzbūvēt trīs gadu laikā un celtniecība sadalīta divos posmos - līdz 2009. gada septembrim tiks izbūvēts ēkas nulles cikls, bet 2011. gadā tiks pabeigts būvdarbu virszemes cikls. Vēl aptuveni gads būs nepieciešams, lai Latvijas Nacionālā bibliotēka varētu pārcelties uz jaunajām telpām. Līgums, kas regulē "Gaismas pils" būvniecību, paredz nodot no inženiertehniskā viedokļa pilnībā pabeigtu, pie siltumapgādes, ūdensapgādes, elektroapgādes, kanalizācijas un citām komunikācijām pieslēgtu ēku, kurā Latvijas Nacionālā bibliotēka varēs strādāt un apkalpot apmeklētājus.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbus veiks "Nacionālā būvkompāniju apvienība", kurā ietilpst trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto Būve". Saskaņā ar līgumu, ko valsts aģentūra "Jaunie "Trīs brāļi"" ar būvuzņēmējiem parakstīja 15. maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!